måndag 3 juli 2017
SAFTIGT GRAHAMSBRÖD 3 FORMBRÖD.
HEJSAN !
Ibland känner jag en sådan lust att baka, trots att solen skiner
och jag borde gå ut !
Men då tänker jag , att jag har igen det på längre sikt .
Så idag ska vi GÖRA SKÅLLAT MATBRÖD!
HÄR ÄR RECEPTET :
SKÅLLNING :
6 dl grahamsmjöl ,
6 dl vatten , 37 grader
TILL RESTEN AV DEGEN :
100 g jäst ,
6 dl vatten ,
3 msk olja ,
1 msk salt ,
1 msk socker ,
1 msk krossad anis , (eller mer)
1 msk krossad fänkål (eller mer )
4 dl havrekli ,
6 dl grahamsmjöl ,
5-6 dl KÄRN Vetemjöl ,
(BERTE- QVARN)
1 ½ dl vetekross , till formarna,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÅLLNING :
HÄLL 6 dl grahamsmjöl i en skål och koka upp
vattnet och slå över det heta vattnet .
Rör om.
MEDAN skållningen svalnar till 37 grader,
förbereds resten av degen.
SMULA jästen i degbunken och häll över en del
av det 37- gradiga vattnet och rör om så att jästen
löser sig .
Tillsätt det sista vattnet , oljan och kryddorna.
BLANDA så ner den avsvalnade skållningen,
havrekliet och grahamsmjölet och rör om noga.
TILLSÄTT till sist vetemjölet - (degen blir som en seg gröt)
SMÖRJ 3 avlånga brödformar och beströ dem med
vetekross .
Portionera ut degen i formarna och jämna till ytan.
LÅT jäsa 60 minuter under bakduk.
GRÄDDA i 175 graders ugn på nedersta falsen
i 60 minuter .
DET HÄR ÄR ETT SAFTIGARE OCH KOMPAKTARE
BRÖD SOM HÅLLER SIG FINT I FLERA DAGAR.
KÄCKT att ta med ut som matsäck till stranden !
LYCKA TILL !
BÄRDRINK .
HEJSAN !
Jag har använt mig av BLÅBÄR,
men Du kan ta vilka bär som DU har .
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 liter blåbär , råa
1 liter källvatten ,
1 msk honung,
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA blåbär, honung och vatten .
Silas om så önskas .
KLART !
Om BARNA inte vill äta bären - gör en BÄRDRINK !
SILA OCH SÄTT I SUGRÖR .
Det gillar alla barn , stora och små !
LYCKA TILL !
RÖDBETSSALLAD MED BONDBÖNOR .
HEJSAN !
SMAKA denna supergoda sallad !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 RÅA rödbetor ,
2 mjölksyrade gurkor ( färdigköpt)
eller inlagd gurka ,
1 bunt dill ,
2 dl kokta BONDBÖNOR ,
DRESSING :
Saften av ½ citron,
1 tsk olja ,
2 pressade vitlöksklyftor ,
2 dl vatten ,
Smaksätt med BULJONGEXTRAKT,
SÅ HÄR GÖR DU :
RIV rödbetorna ,
finhacka gurkor ,
dill och bondbönor.
BLANDA alltsammans med dressingen.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
MIN GODA OMELETT 3 PERS.
HEJSAN !
NÅGOT som jag tycker är himla gott , är att
använda BROCCOLI-STAMMEN i omelett -
smeten .
Prova Du också !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 ägg ,
1,5 dl ISKALLT vatten ,
1,5 dl MATLAGNINGSGRÄDDE ,
3/4 tsk salt
1 skivad BROCCOLISTAM ,
UGN :200 GRADER i 30 minuter
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ihop ägg , vatten, matlagningsgrädde
och salt.
SKIVA BROCCOLI-STAMMEN.
Häll smeten i en ugnsfast form , lägg i
broccolistammen .
SÄTT in i ugnen och grädda i 30 min.
KLART !
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
RÖDBETSBLADSALLAD .
HEJSAN :
Oftast slänger vi både blad och stam på våra grönsaker som vi äter.
Men varför inte prova denna goda sallad med RÖDBETSBLAD.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl strimlade späda RÖDBETSBLAD,
2 dl finhackad RÅ potatis ,
2 dl finhackad mjölk- syrad gurka,(färdigköpt)
eller inlagd gurka
1 dl finhackad gul lök ,
1 dl finhackad dill ,
1 ST strimlat salladshuvud ,
1 pressad vitlöksklyfta ,
DRESSING :
Saften av ½ citron,
2 dl vatten,
1 tsk olja,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA alltsammans väl.
GARNERA , med vitklöver.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)