måndag 3 juli 2017

SAFTIGT GRAHAMSBRÖD 3 FORMBRÖD.



                HEJSAN !
Ibland känner jag en sådan lust att baka, trots att solen skiner
och jag borde gå ut !
Men då tänker jag ,  att jag har igen det på längre sikt .
Så idag ska vi  GÖRA SKÅLLAT MATBRÖD!

HÄR ÄR RECEPTET :

SKÅLLNING :
6 dl grahamsmjöl ,
6 dl vatten , 37 grader
TILL  RESTEN  AV DEGEN :
100 g jäst ,
6 dl  vatten ,
3 msk olja ,
1 msk salt ,
1 msk socker ,
1 msk krossad anis , (eller mer)
1 msk krossad fänkål (eller mer )
4 dl havrekli ,
6 dl grahamsmjöl ,
5-6 dl KÄRN Vetemjöl ,
(BERTE- QVARN)
1 ½ dl vetekross , till formarna,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKÅLLNING :
HÄLL  6 dl  grahamsmjöl i en skål och  koka upp
vattnet och slå över det heta vattnet .
Rör om.
MEDAN  skållningen  svalnar till  37 grader,
förbereds  resten av degen.
SMULA  jästen i degbunken och häll över en del
av det 37- gradiga vattnet och rör om så att jästen
löser sig .
Tillsätt  det sista vattnet , oljan  och kryddorna.
BLANDA så ner den avsvalnade skållningen,
havrekliet  och  grahamsmjölet och rör om noga.
TILLSÄTT till sist vetemjölet - (degen blir som en seg gröt)
SMÖRJ  3 avlånga brödformar och beströ dem med
vetekross .
Portionera ut degen i formarna och jämna till ytan.
LÅT jäsa  60 minuter under bakduk.

GRÄDDA  i 175 graders ugn  på nedersta falsen
i 60 minuter .

DET HÄR ÄR ETT SAFTIGARE OCH KOMPAKTARE
BRÖD SOM HÅLLER SIG FINT I FLERA DAGAR.
KÄCKT  att ta med ut som matsäck till stranden !

LYCKA TILL !

BÄRDRINK .



               HEJSAN !

Jag har använt mig av BLÅBÄR,
men Du kan ta vilka bär som  DU har .

HÄR ÄR  RECEPTET :
1/2  liter blåbär , råa
1 liter  källvatten ,
1 msk  honung,

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA  blåbär,  honung  och vatten .
Silas om så önskas .
KLART !
Om  BARNA inte vill äta bären - gör en BÄRDRINK !
SILA  OCH  SÄTT  I  SUGRÖR .
Det gillar  alla  barn , stora och små !
LYCKA TILL !

RÖDBETSSALLAD MED BONDBÖNOR .




                     HEJSAN !

SMAKA denna supergoda sallad !

HÄR ÄR RECEPTET :
2  RÅA  rödbetor ,
2 mjölksyrade  gurkor  ( färdigköpt)
eller  inlagd gurka ,
1 bunt  dill ,
2 dl kokta BONDBÖNOR ,
DRESSING :
Saften av  ½ citron,
1 tsk olja ,
2 pressade vitlöksklyftor ,
2 dl vatten ,
Smaksätt med BULJONGEXTRAKT,

SÅ HÄR GÖR DU :
RIV  rödbetorna , 
finhacka  gurkor ,
dill  och  bondbönor.
BLANDA  alltsammans  med  dressingen.

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA TILL !

MIN GODA OMELETT 3 PERS.



                 HEJSAN !

NÅGOT som jag tycker är himla gott ,  är att
använda  BROCCOLI-STAMMEN  i omelett -
smeten .
Prova Du också !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 ägg ,
1,5 dl ISKALLT vatten ,
1,5 dl  MATLAGNINGSGRÄDDE ,
3/4  tsk salt
1 skivad  BROCCOLISTAM ,
UGN :200 GRADER  i 30 minuter

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  ihop ägg , vatten,  matlagningsgrädde
och salt.
SKIVA BROCCOLI-STAMMEN.
Häll smeten i en ugnsfast form , lägg i
broccolistammen .
SÄTT  in i ugnen  och grädda i 30 min.
KLART !

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

RÖDBETSBLADSALLAD .



                HEJSAN :

Oftast slänger vi  både blad och stam på våra grönsaker som vi äter.
Men varför inte prova denna goda sallad med  RÖDBETSBLAD.

HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl strimlade späda  RÖDBETSBLAD,
2 dl finhackad  RÅ  potatis ,
2 dl finhackad  mjölk- syrad  gurka,(färdigköpt)
eller inlagd  gurka
1 dl finhackad gul lök ,
1 dl finhackad dill ,
1 ST  strimlat salladshuvud ,
1 pressad  vitlöksklyfta ,
DRESSING :
Saften av  ½ citron,
2 dl vatten,
1 tsk olja,

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  alltsammans väl.

GARNERA , med  vitklöver.

LYCKA TILL !