måndag 19 december 2016
FARMOR ANNAS GODA KUMMINBRÖD , 8 -10 ST.
HEJSAN !
KUMMINBRÖD, hör julen till - tyckte min farmor .
Och de är verkligen jättegoda med smör och ost på.
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör,
3 dl vatten,
25 g jäst,
1/2 tsk salt,
ca 9 dl vetemjöl,
GARNERING :
kumminfrö, grovt salt.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och tillsätt vattnet och värm det
till finger-varmt , 37 grader .
Rör ut jästen i en del av degspadet, tillsätt resten
av vätskan, salt, socker och så mycket vetemjöl
att degen blir smidig.
LÅT degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 1 timma.
ARBETA degen på bakbord och dela den i
8- 10 lika delar .
FORMA runda eller ovala bullar som läggs på
plåt med bakplåtspapper.
GARNERA med kummin och grovt salt,
gör ett snitt i bullen och låt jäsa 15- 20 min.
GRÄDDA i 225 grader ca 15 minuter.
GOD JUL !
TORBJÖRNS CIGARRER 60- 80 ST.
HEJSAN !
Riktigt goda och dekorativa , doppade i choklad !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g hasselnötter,
175 g smör/margarin,
1 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 msk grädde,
GARNERING :
50 g blockchoklad, ljus eller mörk,
eller hälften av varje, eller varför inte strössel också !
SÅ HÄR GÖR DU :
MAL mandeln och blanda snabbt ihop alla ingredienserna
till en deg.
Rulla ut degen till knappt finger- tjocka längder och lägg
dem bredvid varandra.
Skär alla längderna på en gång i 5 cm långa bitar ,
och lägg dem på smord plåt.
GRÄDDA i 175 grader 10 - 12 minuter.
SMÄLT blockchokladen i vattenbad och pensla eller
doppa ena ändan av de kalla kakorna.
LÅT dem ligga på smörpapper tills chokladen stelnat
60 - 80 stycken.
GOD JUL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)