måndag 19 december 2016

FARMOR ANNAS GODA KUMMINBRÖD , 8 -10 ST.


        HEJSAN !

KUMMINBRÖD, hör julen till -  tyckte min farmor .
Och de är verkligen jättegoda med smör och ost på.

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g smör,
3 dl vatten,
25 g jäst,
1/2 tsk salt,
ca 9 dl vetemjöl,
GARNERING :
kumminfrö, grovt salt.

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret och tillsätt vattnet och värm det
till finger-varmt , 37 grader .
Rör ut jästen i en del av degspadet, tillsätt resten
av vätskan, salt, socker och så mycket vetemjöl
att degen blir smidig.
LÅT degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 1 timma.

ARBETA  degen på bakbord och dela den  i
8- 10 lika delar .
FORMA runda eller ovala bullar som läggs på
plåt med bakplåtspapper.

GARNERA med kummin och grovt salt,
gör ett snitt i bullen och låt jäsa 15- 20 min.
GRÄDDA i 225 grader ca 15 minuter.

                       GOD  JUL !




TORBJÖRNS CIGARRER 60- 80 ST.


        HEJSAN !

Riktigt  goda och dekorativa , doppade i choklad !

HÄR ÄR RECEPTET :

150 g hasselnötter,
175 g smör/margarin,
1 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 msk  grädde,

GARNERING :
50 g blockchoklad, ljus eller mörk,
eller hälften av varje, eller varför inte strössel också !

SÅ HÄR GÖR DU :

MAL mandeln och blanda snabbt ihop alla ingredienserna
till en deg.
Rulla ut degen till knappt finger- tjocka  längder och lägg
dem bredvid varandra.
Skär alla längderna på en gång i 5 cm långa bitar ,
och lägg dem på smord plåt.

GRÄDDA i 175 grader  10 - 12 minuter.

SMÄLT blockchokladen i vattenbad  och pensla eller
doppa ena ändan av de kalla kakorna.
LÅT dem ligga på smörpapper tills chokladen stelnat
60 - 80 stycken.

                    GOD JUL !