måndag 28 april 2008

Primörpotatis 2 port.

...med morötter,rucola,pecorino.

500g små färskpotatis
1 msk olivolja
100 g babymorötter
25 g hyvlad pecorino
eller parmesanost.

Gör så här:
Koka potatisen med skalen
i lättsaltat vatten tills de är
knappt färdiga,ca 10-15 min.
Sila av vattnet och låt potatisarna
ånga torra på ytan.
Skeda olja över potatisarna i
kastrullen,lägg i morötterna
och bryn på stark värme tills
potatisskalen får viss stekyta
och morötterna mjuknat något
ca . 5 min.
Lägg upp potatisarna tillsammans med sköjd
ruccolasallad och hyvla över ost.
Tunna skivor ev.med potatisskalaren.
eller vanlig osthyvel.

det här smakar .

Vårlikt salladsfat 2 port.

...med marinerade bönor eller tärnad skinka.

0,5 påse blandad sallad ( 275 g)
3 dl kokta pastaskruvar
1rå morot
30 g sellerirot
50 g fårost med oliver
400g cannellinibönor
+1msk olivolja
+färsk timjan
eller färsk skinka (istället för bönor)

Så här gör Du :
Spola salladen under kallt vatten.
Skaka av vattnet.
Lägg upp på fat.
Skala och grovriv en morot
och sellerirot.
Lägg upp tillsammans med
salladsbladen.
Lägg upp kall pasta på
salladsfatet.
Skär osten i småbitar
och lägg över salladen.
Spola bönorna under kallt vatten.
Skaka av vattnet.
Marinera bönorna med olivolja
och timjansblad och servera bredvid.
Eller servera skinktärningar
med persilja.

Dressing:
Skakas ihop av 1 msk olivolja,
1tsk grönsaksfond,
1 tsk balsamicovinäger,
1 msk vatten,
1 tsk fransk senap.
Droppas över salladen.

ibland står det på påsarna med sallad
färdig att användas, men skölj salladen ändå.

smaklig måltid.

Sommarbål 8 port.

För små och stora gäster.

8 dl flädersaft
1,5 liter Sprite-läsk
3 lime frukter i skivor
1 liter isbitar

Så här gör Du:
Blanda saft Sprite-läsk
och lime skivor i en
serveringsskål.
Tillsätt isbitarna strax före servering.

Läskande en varm dag.

Gurksallad med het chili. 8 port.

3 gurkor
1 dl olja
1 msk rödvinsvinäger
5 krm spiskummin
2 krm salt
1 röd färsk chili finstrimlad
1 kruka koriander

Så här gör Du:
Skala och dela gurkan på längden.
Kärna ur den med hjälp av en tesked,
och skär den i mindre bitar.
Blanda olja,vinäger,spiskummin och salt
i en kastrull.
Koka upp.
Tillsätt chili och låt lagen svalna en aning.
Slå den över gurkan och blanda
ner korianderblad.
Servera salladen kyld.

Denna kan Du också ha till grillat.
Prova på !

Tomatsallad med lök och kapris. 8 port.

5 gula eller röda tomater
1 stor röd lök , skivad
70 g ruccolasallad, sköljd
2 msk kapris i lag
0,5 dl olivolja
2 msk vatten
1 pressad lime+rivet skal
salt och peppar

Så här gör Du:
Kärna ur tomaterna och skär dem
i mindre bitar.
Blanda tomater ,lök, ruccolasallad
och kapris i en stor skål.
Vispa ihop olja, vatten och lime.
Smaka av med salt och peppar.
Slå vinägretten över salladen.

Klart !Denna sallad kan Du också ha till grillat.
Det är ju den säsongen nu.
mmm,gott.

Potatissallad med lök och rädisor. 8 port.

1,5 kg potatis
1 dl olivolja
3 msk vatten
1 lime +rivet skal
1 msk fransk senap
salt
peppar
2 knippen rädisor klyftade.
1 röd lök skivad
1 kruka färsk dill

Gör så här:
Borsta och koka potatisen
i en kastrull med vatten
tills den blivit mjuk ca 20 min.
Tärna potatisen medan den
fortfarande är varm och lägg dem
i en skål.Vispa ihop olja,vatten ,
lime,limeskal och senap.
Smaka av med peppar o salt.
Slå vinägretten över den
varma potatisen.
Låt svalna.
Blanda försiktigt ner
rädisor och lök.
Klipp dill över.

Bjud denna sallad till grillat.
gott!

Pastasallad med Pesto 8 port.

Hej igen efter helgen!

Nu börjar vi veckan med en Pastasallad .

1 liter mild naturell yohurt
300 g olikfärgad pasta,
2 dl grön pesto
1 kruka färsk basilika
2 dl creme fraiche
salt o peppar

Så här gör Du:
Låt yoghurten rinna av
genom en silduk.
Koka pastan enl. anvisningarna
på förpackningen och låt den kallna.
Blanda pasta,pesto,basilikablad,
yoghurt och creme fraiche.
Smaka av med salt o peppar .

Snabbt,enkelt o gott!
smaklig måltid.