onsdag 22 juni 2022

AVOKADOSALLAD MED GRANATÄPPLE , 4 PORT, ca 10 min. (lunch / kväll) .

 


                              HEJSAN  !


 mm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

4 avokador 

2 granatäpplen 

1 dl mandel

1 msk olivolja

1 tsk flingsalt


SÅ HÄR GÖR DU :

DELA , kärna ur och skala avokadon , skär i klyftor .

Dela granatäpplena i halvor och slå eller gröp ur kärnorna .

Hacka mandeln grovt .

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  samman allt och ringla över olivoljan och salta .


LYCKA TILL !     HOPPAS DET SMAKAR !


PLOMMONSAFT ; ca 1 liter.

 


                      HEJSAN !


Spara sommaren på flaska med en härlig plommonsaft  !

mm...ljuvligt gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 kg plommon

skal och skaft  av 1 citron

1/ 2 vaniljstång

1 bit  hel kanel,  ca 1/2 

4 dl vatten

4 dl socker


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR plommonen i mindre bitar.   Lägg dem i en kastrull .

2)  TVÄTTA citronen väl och skala av det yttersta gula på skalet.

Lägg ner skal - strimlorna i kastrullen .

3)  SNITTA  vaniljstången och skrapa ur fröna .

Lägg därefter ner vaniljstång och frön i kastrullen .

Lägg även ner kanelstången .

4)  HÄLL över vattnet och värm upp blandningen .

Låt sedan koka  under lock  tills plommonen har mosat ihop sig 

ca 10 minuter .

Häll upp fruktmassan att självrinna i sil - ställning .

5)   MÄT upp saften och häll tillbaka i den rengjorda kastrullen .

Ge det ett uppkok  och tillsätt sockret .

Rör om tills det är upplöst och ge sedan saften ytterligare ett 

rejält uppkok .

6)  TA kastrullen från värmen och skumma saften  väl .

Rör ner citronsaften .

HÄLL upp på varma rengjorda flaskor   (75 -100 grader , längst ner i ugnen )

( lägg i en glas- skål de rengjorda skruvkorkarna,  så blir de också varma)

och  förslut dem väl .

FÖRVARING :  Låt saften stå mörkt och kallt .


LYCKA  TILL !