fredag 24 november 2023

MINA mm... ! HIMLA GODA BOHUS - LUSSEKATTER .

 


 HEJSAN  !


KARDEMUMMA  är  en  fin  krydda  som  flitigt 

används i  kaffebrödet  på  västkusten .

Och  givetvis också  i  lussekatterna .

Dessutom  vill jag  gärna  ha  lussekatter 

till Första  Advent .


HÄR ÄR RECEPTET :

DET här behöver DU till 24  rejäla  lussekatter .

50 g jäst

100 g smör 

2 dl mjölk  +  2 dl vatten

1 1/2  dl strösocker + (saffran  stött med en sockerbit)

1 ägg

1 tsk stött kardemumma

1/2 tsk bakpulver

ca 16 - 17 dl vetemjöl

ca 1/2 dl korinter eller russin 

dela russinen och sätt den skurna 

sidan i bullen .

PENSLING :

1 ägg


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA  jästen  och  blanda  den  med  smöret

som smälts och tillsätt mjölk och vatten ,  håll 

temperaturen  på 37 grader för bra resultat .

Tag  i  socker,  ägg , kardemumma ,  bakpulver, å saffran ,

som blandas med till en början .

Börja med  15 dl vetemjöl , häll i mera efter hand ,  men försök att

 hålla degen  så lös som möjligt .

2)  JÄS degen väl övertäckt ca 30 - 40 minuter .

Knåda med ytterst lite extra mjöl , dela i 4 delar 

som delas i 6 bitar var .

3)  VARJE  bit till en drygt fingertjock längd  på

ca 20 cm .

Klipp upp ändarna 5 - 6 cm in , snurra ihop dem utåt 

och forma till lussekatter .

De här katterna håller fint ihop .

4  JÄS igen 30 minuter .

Pensla med ägg .

Stick i korinter och grädda katterna 8 - 10 min, i 225 grader.


ALL LYCKA  TILL !   GOD  - JUL !