HEJSAN !
KARDEMUMMA är en fin krydda som flitigt
används i kaffebrödet på västkusten .
Och givetvis också i lussekatterna .
Dessutom vill jag gärna ha lussekatter
till Första Advent .
HÄR ÄR RECEPTET :
DET här behöver DU till 24 rejäla lussekatter .
50 g jäst
100 g smör
2 dl mjölk + 2 dl vatten
1 1/2 dl strösocker + (saffran stött med en sockerbit)
1 ägg
1 tsk stött kardemumma
1/2 tsk bakpulver
ca 16 - 17 dl vetemjöl
ca 1/2 dl korinter eller russin
dela russinen och sätt den skurna
sidan i bullen .
PENSLING :
1 ägg
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMULA jästen och blanda den med smöret
som smälts och tillsätt mjölk och vatten , håll
temperaturen på 37 grader för bra resultat .
Tag i socker, ägg , kardemumma , bakpulver, å saffran ,
som blandas med till en början .
Börja med 15 dl vetemjöl , häll i mera efter hand , men försök att
hålla degen så lös som möjligt .
2) JÄS degen väl övertäckt ca 30 - 40 minuter .
Knåda med ytterst lite extra mjöl , dela i 4 delar
som delas i 6 bitar var .
3) VARJE bit till en drygt fingertjock längd på
ca 20 cm .
Klipp upp ändarna 5 - 6 cm in , snurra ihop dem utåt
och forma till lussekatter .
De här katterna håller fint ihop .
4 JÄS igen 30 minuter .
Pensla med ägg .
Stick i korinter och grädda katterna 8 - 10 min, i 225 grader.
ALL LYCKA TILL ! GOD - JUL !