måndag 2 oktober 2023

MINA KANEL - KNUTAR, 20 - 30 BULLAR . KANELBULLENS DAG 4 / 10 2023 .

 


                        HEJSAN !

KLASSISKA  KANEL -  KNUTAR GÖR  SUCCE ' 

PÅ VARJE KALAS .

MEN NU TÄNKTE JAG BAKA DEM TILL 

KANELBULLENS DAG  DEN  4 / 10 - 23 .


HÄR ÄR RECEPTET :

125 g smör / margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

1 kryddmått salt

1 dl strösocker

ca 13 dl vetemjöl, BERTE - QVARN 


FYLLNING :

150 g rumsvarmt  smör /margarin

20 g mald kanel

1 dl strösocker


PENSLING & GARNERING :

1 ägg

pärlsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT  SMÖRET och häll i mjölken ,

värm det till 37 grader .

2)   SMULA NER jästen i en bunke .

Tillsätt degvätskan och rör tills jästen löst sig .

Tillsätt salt och strösocker.

3)  BLANDA I VETEMJÖLET  lite i taget och 

arbeta degen i 5 - 10 min med maskin eller 

dubbelt så lång tid för hand .

Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter .

4)  FYLLNING :  VISPA Ingredienserna  till 

 en smet .

5) KNÅDA IGENOM degen och dela den 

i två delar .

Kavla ut dem till stora rektanglar . 

6)  BRED PÅ  fyllningen  och vik degen på längden .

Skär degen i remsor och snurra dem till knutar .

7)  PLACERA bullarna på plåtar med bakplåtspapper

och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter .

SÄTT UGNEN PÅ  250 GRADER .

8)  PENSLA bullarna med uppvispat ägg och strö 

över pärlsocker .

GRÄDDA bullarna mitt i ugnen i 8 - 10 minuter 

eller tills de fått fin färg .

Låt dem svalna .


LYCKA TILL !

HIMLA GODA !



MINA RUNDA DINKELBRÖD MED SESAMFRÖN , 2 RUNDA BRÖD .

 


                    HEJSAN  !


SAFTIGA bröd som är lika goda dagen efter .

mm...!  riktigt goda !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g  jäst

5 dl vatten 

2 tsk sirap 

2 msk olja

1 tsk flingsalt

6 dl  vetemjöl Special 

5 1/2 dl dinkelmjöl fullkorn 

1 dl dinkelflingor

GARNERING :

sesamfrö och valfri kross .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA  ner jästen i en degbunke .

Värm vattnet till 37 grader .

Lös upp jästen i lite  av vattnet.

Tillsätt resterande mängd vatten , sirap, 

olja, salt, nästan allt mjöl samt dinkelflingor.

2)  ARBETA  samman med kraftiga tag till 

en deg .

Om det behövs tillsätt mer mjöl ,  degen ska

släppa från degbunkens kanter .

Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter .

3)  SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .

Dela degen i 2 lika stora delar och forma till 

två runda limpor.

Strö över det Du önskar garnera med .

Låt bröden jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter .

4)  SÄNK TEMPERATUREN TILL 225 GRADER, 

men sätt in bröden omgående i nedre delen av ugnen .

GRÄDDA  25 - 30 minuter .


LYCKA TILL ! 


TIPS !

Knacka på undersidan av brödet 

för att veta att det är klart .

Det ska låta ihåligt och luftigt.

TACK !