tisdag 17 mars 2020

KOLASÅS.



               HEJSAN !

KOLASÅSEN ,
Pricken över i ; et , till inkokta  päron .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 msk smör/margarin
1 tsk vaniljsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA grädde, socker och sirap i en kastrull .
Koka upp och koka 5 min, tills det tjocknar .
TA kastrullen av värmen och rör i smör och
vaniljsocker .
SERVERA till inkokta päron och grädde eller
glass .

LYCKA TILL !

INKOKTA PÄRON ...och kolasås.



                             HEJSAN !

Att ha några burkar med inkokta päron är inte dumt .
Till efterrätt med kolasås, är heller inte dumt .mmm,,, !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 kg päron
1 citron,  pressad saft
1 1/2 liter vatten
2 dl vitt vin eller vatten
1 dl honung
4 dl strösocker
1 vaniljstång
blad från 6 kvistar mynta

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp citronsaft, vatten, vin/vatten ,
honung, socker och uppsnittad vaniljstång.
SKALA päronen men behåll stjälken .
Lägg ner dem i lagen och koka i 20 min ,
beroende på hur  hårda  de är.
Lägg i myntabladen och koka upp .
LÄGG päronen i burkar och sätt på lock .
Förvara kallt .

LYCKA TILL !


KIKÄRTSRÖRA CA 6 PORT.



                             HEJSAN !

Den här är god som dip-sås,
men passar även till korv eller
kycklingrätter.
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 burk kikärter, ca 400 g
2 pressade vitlöksklyftor
strimlade soltorkade tomater
i olja
1 dl persiljekvistar
1 burk, 250 g kesella
1 tsk salt
1 tsk spiskummin

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ  kikärterna i kallt vatten och lägg dem i
matberedaren tillsammans med vitlök, tomater
och persiljekvistar .
Kör till en jämn pure'.
TILLSÄTT  kesella och smaka av med salt och
spiskummin .
Låt röran mogna i kylen någon timme .

LYCKA TILL !


MIN SNABBASTE KÖTTFÄRSSÅS , 4 PORT.



                       HEJSAN !

Här har jag använt  en färdig pastasås som grund
och gjort den mer mättande med köttfärs, bacon
och olika grönsaker .

HÄR ÄR RECEPTET :
140 g bacon i tärningar
1 msk smör/margarin
300 g köttfärs
1 burk, 300-400 g pastasås med oliver
eller någon annan smaksättning
1 burk, majs ca 300 g  eller
3 dl djupfrysta gröna ärter
1 tsk salt, malen svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS  bacon några minuter i en gryta.
Klicka ner lite smör  och tillsätt färsen.
Stek under omrörning så att färsen
smular sig .
HÄLL på såsen, koka upp och blanda
ner majs eller ärter.
Smaksätt med salt och peppar .
Späd med lite vatten .
Koka några minuter och blanda med
nykokt pasta .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

KALLES, FESTLIGA KAVIARFISK, 4 PORT.



                      HEJSAN !

Lägg FISKFILE'ER på en bädd av svamp,
salladslök  och  grillad paprika .
Häll på grädde smaksatt med kaviar och dill.
In i ugnen, gratinera i 15 minuter.
Lättare kan det knappast bli och jättegott är det-
-det lovar jag .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g skivade champinjoner
4-5 salladslökar i skivor
eller 5 dl purjolök i strimlor
2 msk smör/margarin
2 hela grillade paprikor i strimlor
(på burk )
400-500 g fisk, t ex sej, kolja, HOKI, eller gös.
( färsk eller tinad djupfryst )
1 tsk salt
2 dl hackad dill
2 dl mellangrädde
ca 3/4 dl Kalles kaviar
TILLBEHÖR :
Pressad potatis och tomatsallad med rödlök

SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 200 grader.
Fräs svamp och lök i smör ca 5 min
utan att det tar färg .
Lägg blandningen i en smord ugnsfast
form och täck med paprikastrimlor.
Dela fisken i portionsbitar och lägg i formen.
Salta och strö över dill.
Blanda grädde och kaviar och häll över fisken .
Sätt in formen mitt i ugnen ca 15 minuter
eller tills fisken är färdig .
SERVERA med kokt, gärna pressad potatis
och en tomatsallad eller riven morot å äpple.

SMAKLIG  MÅLTID och LYCKA TILL !