söndag 11 oktober 2015

MARÄNG-TOPPAD HALLONKRÄM. 4 PORT.

HEJSAN! Det här får Ni inte MISSA - SÅ HIMLA GOTT ! HÄR ÄR RECEPTET: Fördela 5 dl HALLONKRÄM i fyra värmetåliga glas eller koppar. Vispa 2 ÄGGVITOR, 2 msk STRÖSOCKER, och 1 KNIVSUDD SALT, till hårt skum. Klicka ut MARÄNG-VISPET över HALLONKRÄMEN. Ställ i ugnen UNDER GRILLELEMENTET på 250 grader, en kort stund. TITTA HELA TIDEN SÅ MARÄNGEN INTE BLIR BRÄND. SERVERA GENAST. (HALLONKRÄM = FÄRDIGKÖPT) LYCKA TILL!

GRATINERAD GURKA 4 PERSONER.

HEJSAN! Detta är kanske lite ovanligt, men GRATINERAD GURKA, passar bra att servera som förrätt med SPRÖDVÄRMT BRÖD, gott är det också. HÄR ÄR RECEPTET: 2 GURKOR, ej för tjocka, ca 750 g, 1 1/2 kryddmått NYMALD SVARTPEPPAR, 2 dl CREME' FRAICHE, 1 - 2 dl LAGRAD OST, t ex SVECIA. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT ugnen på 225 grader. Skär GURKAN i ca 5 cm breda bitar. KOKA GURKBITARNA i lättsaltat vatten tills de är nätt och jämt mjuka 6-8 min. Låt dem rinna av väl. LÄGG GURKAN i en smord ugnssäker form och strö över PEPPARN. Fördela CREME FRAICHE över och strö på OSTEN. GRATINERA på galler mitt i ugnen tills rätten fått fin färg, ca 15 minuter. SERVERA, som ensamrätt med BRÖD eller som tillbehör till KÖTT. HOPPAS ATT DET SMAKAR ! LYCKA TILL !

BANAN - DESSERT 4-5 PERSONER.

HEJSAN! När jag var liten flicka, då serverades ibland denna dessert, mmm...så gott. Vi barn åt extra sakta... HÄR ÄR RECEPTET: 6- 8 knappt mogna BANANER 1 msk pressad CITRONSAFT 125 g SMÖR eller MARGARIN 1 1/4 dl STRÖSOCKER(RÖRSOCKER) 3 ÄGGULOR 75 g SÖTMANDEL 3 ÄGGVITOR SÅ här gör DU: SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER. RÖR SMÖR och SOCKER vitt och pösigt. Blanda ner en ÄGGULA i taget. SKÅLLA MANDLARNA och hacka dem. Rör ner dem i smeten. SKALA BANANERNA och dela dem på längden i två halvor. Lägg dem i en smord ugnssäker form och droppa över CITRONSAFTEN. VISPA ÄGGVITORNA till hårt skum. Rör först ner hälften i smeten och vänd därefter försiktigt ner resten. FÖRDELA smeten BANANERNA. GRÄDDA, på galler mitt i ugnen tills rätten fått fin färg, ca 20 minuter. SERVERA, BANANDESSERTEN, ljummen, med vispad grädde eller vaniljsås. HOPPAS ATT DET SMAKAR! ALL LYCKA TILL!