måndag 30 juni 2008

JORDGUBBAR ELLER ANDRA BÄR.

Kolla här !
ibland köper förköper man sig
på jordgubbar och andra bär.
Och hinner inte äta upp alla
innan de ser lite skämda ut.
men Du, skär bort allt som ser
skämt ut .
och mät upp de rensade jordgubbarna
eller bären till 250 g.
Lägg dem i en skål.

För 4-5 pers.
2 dl outspädd röd saft
4 dl vatten
3 msk potatismjöl

Så här gör Du:
Blanda saft , vatten och potatismjöl
i en kastrull.
Koka upp under omrörning. Rör hela tiden.
Lyft genast av kastrullen
från värmen och häll krämen
över de färska eller frysta bären.
på sommaren använder jag färska bär
på vintern blir det frysta.
Om Du har frysta bär, rör ett par ggr
i krämen så tinar de fortare.
jättegott med gräddmjölk till.

FÄRSPAJ MED OST O´GRÖNSAKER.4 PORT.

Den här är god både varm och kall.

PAJDEG:
250 g vetemjöl
200 g smör
1/2 dl vatten
FYLLNING:
400 g nötfärs
3 små morötter, strimlade
1 röd paprika, fint strimlad
4 salladslökar eller 1/2 purjolök
skivade.
ÄGGSTANNING:
3 ägg
3 1/2 dl grädde
150 g riven stark ost
salt o´peppar.

Så här gör Du:
Nyp samman pajdegen och
tryck ut i en pajform med
löstagbar kant 24 cm i diameter
och ställ i kylen.
Bryn färsen i lite smör,
salta o´peppra och ta upp den ur pannan.
Fräs grönsaksstrimlorna mjuka i smör.
Vispa ihop ägg och grädde,
rör ner osten ,salta o´peppra.
Lägg färsen i botten av pajen,
strö grönsakerna över.
Häll på äggblandningen.
GRÄDDA: i 200 grader35-40 min .
eller tills den satt sig.

mm, så gott!

CITRONKLADDKAKA.

hej alla !
nu är jag någorlunda frisk igen .
Så nu sätter vi igång.

150 g smör
2 ägg
2,5 dl florsocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
skal &saft av 1 citron

Så här gör Du:
Smält smöret i en kastrull,och låt det svalna.
Vispa ägg och florsocker poröst.
Blanda vetemjöl,vaniljsocker,bakpulver
och citronskal i en skål.
Smöra och bröa en rund form
med löstagbar botten och ca 22 cm i diameter.
Tillsätt mjölblandning , smält smör
och citronsaft i äggvispet.
Blanda smeten och häll den i formen.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min. i 150 grader.
stickan ska vara något kladdig
när kakan är klar.

DEKORATION:
Strö strösocker över kakan.
Skär citronen i tunna skivor
och halvera dem.
Skiva 1 nektarin .
Lägg den skivade frukten på kakan .
Fri fantasi.
eller nektarinen i mitten
och citronhalvorna runt om.
Citronmelissblad är fint att lägga på.

Trevligt Kaffekalas.