torsdag 19 januari 2023

MINA GODA OST - FRANSKA 8 - 10 ST .

 

                             HEJSAN ! !

EN  BULLE  god  att  äta  som  den  är ,  gärna  

medan  den  ännu  är  varm 

och  ost - fyllningen  är  härligt  krämig  .


VARSÅGODA 


HÄR ÄR RECEPTET :

1 msk smör / margarin

2 dl mjölk

1/2 tsk salt

1/2  msk strösocker

25 g jäst

5 - 6 dl vetemjöl

FYLLNING :
ca 200 g bredbar herrgårdsost 

GARNERING :
ägg och vallmofrö


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT  smöret i en rostfri skål.

TILLSÄTT  mjölken , salt, och socker .

SMULA  ner jästen 

BLANDA i mjölet och arbeta tills den 

släpper bunken .

TAG upp den på bakbordet och arbeta 

den smidig .

KAVLA ut till en rektangel och bred

mjukosten över degplattan .

VIK degen i tre delar och skär i 8 - 10 

jämna bitar .

LÄGG på bakpappersklädd plåt och låt

jäsa till dubbel storlek .

PENSLA med ägg och strö över vallmo-

frön .

GRÄDDA vackert guldbruna i 250 grader .


LYCKA TILL !

mm...så goda !





ZACKARIAS KAKA ,

  


                          HEJSAN !

ÅR  1949 .

ZACKARIAS ,   var en gammal man  som LEVDE SJÄLV, 

han var alltid noga med att man inte sa att han LEVDE ENSAM

för han kände sig inte ENSAM .

ZAKARIAS tog till slut upp bakningen , - som hans fru hade gjort.

NU LEVDE HAN SJÄLV .


HÄR ÄR RECEPTET :  (på ZAKARIAS kaka)

1 burk konserverade fikon

1/2 citron

125 g smör/margarin

3 ägg

1 hg malda nötter

5 bittermandlar 

2 msk ströbröd

2 tsk bakpulver

SÅ HÄR GÖR DU :

1) LÅT fikonen rinna av och dela dem  

i bitar .

Häll pressad citron och rivet citronskal över.

2)  RÖR smör /margarin och socker poröst .

Tillsätt äggulorna en i taget och rör kraftigt

mellan varje.

3)  BLANDA de malda nötterna och bitter -

mandeln med ströbröd och bakpulver och 

rör ner det i smeten .

4)  VISPA  vitorna till hårt skum och vänd

försiktigt ner det i smeten .

Lägg  2/3 av smeten i en välsmord bröad form ,

helst  med löstagbar botten .

5)  LÅT fikonen rinna av och lägg dem ovanpå

smeten och täck med återstoden av smeten .

6)  GRÄDDA  i 175 grader ca 45 minuter .

7)  SERVERA med vispad grädde,smaksatt med (konjak) .

enligt ZACKARIAS .


LYCKA TILL !


KRYDDIG TEKAKA ,

 


                     HEJSAN  !


En av mina mostrar gjorde alltid denna kaka

när det vankades  till  att dricka te ,  

det var inte ofta vi drack te hemma hos oss                          

- men då blev det fest hemma hos moster Greta . 

 mm...himla gott ,   

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 ägg

3 / 4 dl strösocker

3 / 4 dl farinsocker

1 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk anis

2 tsk fänkål

3/4 dl mjölk

25 g margarin


SÅ HÄR GÖR DU :

1) VISPA ägg och socker vitt och pösigt .

Koka upp mjölk och margarin.

Blanda mjöl med bakpulver och fin stötta 

kryddor .

2)  RÖR ner mjöl - och mjölkblandningen 

växelvis i äggsmeten .

Smörj en 1 liters kakform och bröa den .

Häll i smeten och grädda i 200 grader i

30 - 35 minuter .

LYCKA TILL !

TREVLIG TE - STUND !