tisdag 26 oktober 2021

BULJONG - KOKT FLÄSKFILE' OCH GRÖNSAKER , 4 PORT.

 


                                        HEJSAN !

LÄTTLAGAT och fräscht i all sin enkelhet och ingredienserna ,

både köttet och grönsakerna kan man byta efter behag .

Ju godare buljong desto godare smakar det !  mm...  jättegott !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 fläskfile'  300 -400 g 

4 - 6 morötter 

1 medelstor squash 

2 små purjolökar

gröna ärter

5 dl köttbuljong

3 msk sherry (kan uteslutas)

salt, svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA upp buljongen i en kastrull eller gryta  stor nog att rymma allt .

Smaksätt med sherryn .  Krydda lätt .

Skär morötterna i centimetertjocka skivor och

låt dem sjuda i buljongen under lock .

SKÄR  sedan de andra grönsakerna ,( utom  de gröna ärterna , ) 

i lagom stora munsbitar  och låt dem sjuda med morötterna efter ca 5 minuter .

Låt det koka  tills det är halvmjukt .

SKÄR fläskfile'n i ungefär 2 cm tjocka skivor och lägg

dem och ärterna i grytan .

LÅT sjuda  några minuter - köttet blir genomkokt rätt snabbt.

Smaka av buljongen och krydda eventuellt mer .

Gott med kokt potatis till .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

GRYN - KAKOR , 36 ST.

 


                                             HEJSAN  !

MIN Barndoms  älsklingskakor bakades  på  havregryn ,

strösocker  och  margarin  .

De  gjordes  alltid  i  sista  minuten  eftersom  de  är  godast pinfärska .  

Även  om  man vill äta  nyttigt  kan  det  uppstå  behov  av 

något syndigt sött  och fett  och gryn-kakorna passar  bra i sin  moderna  

form med  havrekli och  margarin istället för smör.


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g margarin

1 1 /2  dl  strösocker

1 1 /2  dl  kli  (havre)

3 dl  havregryn


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT  margarinet  i  en  stor  kastrull .

Häll  ner  sockret  och  rör  om  så  att  det  smälter .

BLANDA ner kli och vetemjöl och låt det svälla 

några minuter .

Rör till sist ner havregrynen .

PLATTA ut smeten i en fyrkantig eldfast form  

med  låga kanter - ca 25 x 25 cm .

Smeten ska vara ungefär 1 cm hög .

GRÄDDA i 200 graders ugnsvärme ungefär 12 min.

eller tills  det är gyllenbrunt .

Ta ut formen och låt svalna något .

Skär ca 3 x 3 cm stora  rutor .

Låt kakorna ligga kvar i formen när de serveras

så smular det mindre .

GOTT till fruktefterrätter och glass .

LYCKA TILL !

                                         

TAGLIATELLE MED MUSSLOR OCH GRÖN SÅS , 2- 3 PERSONER.

 


                                                 HEJSAN !

Pasta  bryts  ner  långsamt  i  kroppen, och  är  nyttigare  mat  än  vad  många  tror .

Lätt  att  variera  med  skaldjur och  annat  gott  som  tillbehör .

HÄR ÄR RECEPTET :

1 paket frysta gröna ärter

1 grönsaksbuljongtärning

3  dl  vatten

1 - 2  vitlöksklyftor,  pressade

1  burk  musslor i vatten ,  440 g

300 tagliatelle


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA  upp  vattnet  och  lös buljongtärningen i det .

Kör de tinade ärterna med lite av buljongen i en matberedare .

Tillsätt resten av  buljongen .

PRESSA ner vitlöken  och  smaka av såsen  med salt och svartpeppar.

Häll såsen och musslorna  över  pastan .

Ta  eventuellt  med  en del av musselspadet .

RÖR  om  och värm upp snabbt .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !