fredag 21 maj 2021

MIN, GODA FRUKTBÄGARE MED DAIMGLASS, 4 PORT.

   

                                        HEJSAN  !

EN RIKTIG HÖJDARDESSERT !  STOR , GOD OCH LÄCKER !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl ovispad vaniljvisp (KELDA eller ÄDEL)
1 stycken DAJM, ca 28 g
1/2 liten melon
1 apelsin
1 päron
8 - 10 jordgubbar, inte för stora 
1 dl sockerfri POMMAC 
citronmeliss

SÅ HÄR GÖR DU :
DAJMGLASSEN :
VISPA vaniljvispen och blanda den med grov-hackad DAJM.
Klicka eller spritsa 4 lika stora toppar i 4 muffinsformar och
frys ca 1 timme .
SKALA och kärna ur melonen och skär i små tärningar .
Skala apelsinen, skiva och dela skivorna i små kärnfria trekanter.
Kärna ur päronet och tärna det lika smått som melonen ,
behåll skalet om det är fint .
Skiva eller tärna jordgubbarna .
Det viktiga är att allt är lika smått tärnat .
FÖRDELA frukten i 4 höga glas, varva så att det blir vackert .
Häll på Pommac .  Täck över glasen och ställ i kyl.
SERVERINGSDAGS :
Lägg DAJM-glassen överst i varje glas .
Stick ner en lång sked och en liten kvist citronmeliss .

LYCKA  TILL !

FEST MED HAVETS LÄCKERHETER , 4 PORT .



                                              HEJSAN !

För några år sen skulle vi töser, i symötet träffas här hos mig
och äta något gott till kvällen , som vi skulle laga  tillsammans.
Det blev mycket skratt och bus , precis när maten är klar och
vi ska sätta oss till bords - då kommer våra respektive !!
Å , vad gott det luktar, ska vi äta snart ?? säger grabbarna,
"finns det hjärterum så finns det stjärterum" 
- säger vi töser.!

FISKFILE'ER och SKALDJUR  samsas på ett stort fat 
och serveras  med en god sås bredvid, samt ett gott ljust bröd .

HÄR ÄR RECEPTET :
8 små FISKFILE'ER av Bergtunga eller Rödspätta
salt, peppar
saft av 1/2 citron
1/2 msk hummerbuljong- fond
SÅS :
Silat fiskspad
4 msk matlagningsyoghurt
2 msk lättmajonnäs
1 krossad vitlöksklyfta
SERVERING :
grönsallad,  2  dl skalade räkor, 2 dl kokta musslor,
konserv i vatten , kokta sockerärter,  eller sparris ,
gurkskivor, citronskivor, dillkvistar , kokt potatis 
eller ljust bröd .

SÅ HÄR GÖR DU :
SALTA och peppra lätt på FISKFILE'ERNA och rulla 
dem med skinnsidan inåt.
Lägg rullarna i en låg vid panna .
PRESSA över citron och häll hummerbuljongen runt fisken .
Sjud under lock tills fisken är vit och fast, 5-6 min högst .
Låt fisken kallna i spadet .
BLANDA såsen av silat fiskspad, matlagningsyoghurt och
lättmajonnäs, smaksätt med vitlök.  Låt såsen dra i kylen en stund.
LÄGG upp fisk-rullarna på salladsbädd .
Gruppera runtom räkor,  musslor, sockerärter /sparris, gurka , citron
och dill .

HOPPAS NI GILLAR DET !
LYCKA TILL !