lördag 17 oktober 2020

" SYSTER " ELSAS CITRON-PAJ , 8 BITAR.

   


                                    HEJSAN  !

Syster   Elsa  L .
  Är  väl  känd  bland göteborgare som  råkat  hamna  på
Sahlgrenska  sjukhuset - Vi  som  arbetade  på  senare  tid 
hörde  det  berättas  om;   " SYSTER "  Elsa - en  riktig ängel,
sägs  det .

Detta  recept  är  från  hennes,  gamla  fina  handskrivna  receptbok  .

HÄR ÄR RECEPTET :
TILL  FORMEN :
1 1/2  dl  vetemjöl
1  nypa  salt
50  g  smör
1  msk  vatten 
TILL  KRÄMEN :
2  dl  strösocker
saft  och  skal  av 1 citron
2  msk  potatismjöl
50  g  smör 
3 äggulor
1 1/2 - 2  dl  kokande  vatten 
TILL  MARÄNG :
3  äggvitor
3  msk  strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA  ihop  bottendegen  av  mjöl, salt, fett 
och  vatten .
Kavla  ut  degen  tunt  och  klä  in  en  form ,  
ca  27  cm  i diameter .
Nagga  och  grädda  den till  lätt  färg ,  ca  5  min,
i  200 - 225  grader .
LAGA  TILL  KRÄMEN .
Vispa  i en  kastrull  ihop  socker, saft  och  skal
av  citronen,  potatismjöl,  smör  och  gulor .
Späd  med  vatten ,  börja  med  1 1/2  dl  och sjud 
på  svag  värme  till  en  simmig  och  härlig  gul  citronkräm .
Späd eventuellt  med  mera  vatten,  om  den  blir  för  fast .
BRED  krämen  över  det  gräddade  pajskalet  i  formen .
Vispa   vitorna  hårt  och  blanda  i  sockret .
BRED  smeten  över  citronkrämen .
Sätt  in  i  ugnen  igen  och  låt  marängen  få  lite  färg .

Syster  Elsas  citronpaj kan  serveras  varm  eller  kall
och  gärna  med  en  klick  vispad  grädde  eller  glass .

LYCKA  TILL !





  

MIN, HAVREPAJ MED ÄPPLEN , 4 - 6 PERS.





                              HEJSAN  !    


SMAKA  PÅ  DEN  HÄR ,  SÅ  HIMLA  GO '  LAGOM  TILL  EFTERRÄTT,  

HÄR ÄR RECEPTET :      
6 - 7  äpplen
kanel
100  g  smör / margarin
1  dl  strösocker
3  dl  havregryn 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TVÄTTA ,  skala  och  skär  äpplena  i  klyftor.
Lägg  dem  i  en  smord  form  och  strö  kanel 
över .
BLANDA  ihop  smör,  socker  och  havregryn 
och  bred  smeten  över  äpplena .
GRÄDDA  i  200  grader  i  ca  20  minuter .

SERVERA   med  vispad  grädde  blandad  med
lite  marsankräm  gjord  på  pulver .

VARSÅGODA !




1  dl  strösocker
                       

LILLA - MARIANNES LINFRÖBRÖD .




                                       HEJSAN !


LILLA- MARIANNE  ,  var   återigen  en  riktigt  go'  arbetskamrat,
som  hade  planeringsmöte ,  hemma  hos  sig,  då  vi  alla  var bjudna  
på  gott  hembakat  bröd  .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  dl  linfrö  +  3  dl  vatten 
75  g  jäst
5  dl  vatten
2  dl  vetekli
1  dl  grovt  rågmjöl
2  tsk  salt
13  dl  vetemjöl 


SÅ HÄR GÖR DU  :
KOKA   upp  linfröna  med  3  dl  vatten .    LÅT  svalna  till  37  grader .
SMULA  jästen  i  degbunken .
Tillsätt  det  fingervarma  vattnet   och  övriga  ingredienser  även
 linfröblandningen  .  LÅT  degen  jäsa  ca  60  minuter .
TAG  upp  den  på  bakbordet  och  arbeta  degen  på  nytt .
FORMA  degen   till  ovala   bullar .
LÅT  bullarna  jäsa  på  plåten   ca  20  minuter .
GRÄDDA  i  250  grader  i  12 -  15  minuter .

LYCKA  TILL !