fredag 27 december 2019

NYÅRSTÅRTA , 12 BITAR.



                     HEJSAN !

FRYST  PICASSO  CHEESECAKE.
Den söta chokladen och syrliga CREME CHEESEN
ger en ljuvlig smakkombination .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g kex, t ex DIGESTIVE
1 - 1 1/2 dl  smält smör

FYLLNING :
200 g vit choklad
2 äggulor
400 g Cream CHEESE
3 dl vispgrädde
2 äggvitor

GARNERING :
400 g hallon, jordgubbar eller björnbär
citronmeliss

SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT ugnen på 200 grader .
Krossa kexen och rör ner smöret.
Tryck ut massan i botten på en pajform
och upp längs kanterna .
ANVÄND gärna en pajform ca 20 cm i diam.
med löstagbar botten .
Baka mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
SMÄLT chokladen i vattenbad.
Låt den svalna och rör hastigt ner äggulorna.
MIXA  samman choklad och Cream CHEESE
i en matberedare till en jämn smet .
Vispa grädde och äggvitor styva var för sig .
Vänd ner dem i chokladsmeten.  Häll i formen .
STÄLL den i frysen över natten .
Ta ut den och garnera med färska bär .
Låt den stå i rumstemperatur i 10 minuter innan
den serveras .

GOTT NYTT ÅR !

NYÅRSAFTON, 4 PORT.




                    HEJSAN !

ÖIJAREDSLAX  MED ROMSÅS .

ÖIJAREDSLAX  är en gravad, lättstekt fjärilskotlett
med broccoli, ris och ROMSÅS .

HÄR ÄR RECEPTET :
400 - 500 g gravad lax
1 msk smör/margarin
SÅS :
3 dl fiskbuljong (tärning)
1 dl vispgrädde
1 msk smör/margarin
2 msk vetemjöl
2 msk röd stenbitsrom
salt, peppar
GARNERING:
1/2 citron
2 msk svart eller röd stenbitsrom
dill

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR den gravade laxen som fjärilskotletter.
Stek dem i lätt brynt matfett 2 - 3 min /sida.
KOKA fiskbuljong och grädde några minuter.
Gör en pastaredning av matfett och mjöl och
rör ner i buljongen .
Låt såsen koka ca 3 minuter .
Rör i den röda stenbitsrommen .  Krydda.
LÄGG upp laxkotletterna på varma tallrikar
och garnera med en citronskiva, stenbitsrom
och en dillkvist .
SERVERA kokt broccoli, ris och romsåsen till .

GOTT NYTT ÅR !