fredag 2 oktober 2020

KLASSISKA KANELKNUTAR , 4 OKTOBER - KANELBULLENS DAG , 50 ST.



                                                 HEJSAN !

NU  ÄR  DET  DAGS  IGEN ,  ATT  BAKA  KANELBULLAR 
ELLER  KANELKNUTAR  .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 G JÄST
100 G SMÖR/MARGARIN
5 DL MJÖLK
2 KRM SALT
1 DL STRÖSOCKER
12 - 13 DL VETEMJÖL
ÄGG TILL PENSLING
PÄRLSOCKER

FYLLNING :
200 G MJUKT SMÖR
4 - 6 TSK KANEL
CA  1 1/2  DL STRÖSOCKER


SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner  jästen  i  en  degbunke .
SMÄLT  matfettet  och  tillsätt  mjölken .
LÅT  allt  bli  37  grader .
LÖS upp  jästen i  bunken med  lite  av  degspadet 
och  tillsätt  resten  av  degspadet .
TILLSÄTT  salt  och  socker .
ARBETA  in  ca  hälften av  vetemjölet .
TILLSÄT  resterande  mjöl, lite i  taget,  tills
det  blir  en  inte  alltför  fast  men  smidig  deg .
LÅT  jäsa  övertäckt  till  nästan  dubbel  storlek,  ca  40 min.
BLANDA  samman  fyllningen .
STJÄLP  upp  degen  på  mjölat  bakbord,  dela  den  
och  kavla  ut  varje  del  till  ca 35 x  50 cm .
BRED  på  fyllningen  och  vik  varje  del  dubbel.
SKÄR   ca  25  jämntjocka  remsor  av  varje  del .
SNO ihop  till  knutar och  lägg  på  bakpappersklädd plåt .
LÅT  jäsa  övertäckt  tills  degen  reser  sig  igen 
efter  ett  lätt  tryck , ca  30  minuter .
PENSLA  med  uppvispat  ägg  och  strö över  pärlsocker.
GRÄDDA  i  250  GRADER, 5 - 8 minuter eller   tills 
de  fått  fin  färg ..   
LÅT svalna .

ALL  LYCKA  TILL !

mmm.... HIMLA GOTT MED ETT GLAS MJÖLK TILL !