måndag 17 september 2018

TRATTKANTARELL- SOPPA 4 PORT.




                      HEJSAN !

De kan vara lite svåra att hitta,- men  har man sett en, så finns det hur mycket som helst.

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g färska trattkantareller eller
20 g torkade
2 msk smör
salt, örtpeppar
3 msk vetemjöl=BERTE QVARN
1 liter buljong
1 1/2 dl vispgrädde
klippt gräslök

SÅ HÄR GÖR DU :
FÄRSKA kantareller:  Rensa svampen och dela den i något
mindre bitar om det behövs .  Fräs svampen i smöret och tillsätt
lite salt och örtpeppar .  Strö över mjölet och späd med buljong
och grädde.  Låt allt puttra i ca 30 minuter.
Smaka av med mer salt och peppar .Tillsätt gräslöken.
SERVERA soppan med varma ostsmörgåsar .

SMAKLIG MÅLTID !
mmm...så himla gott !

PAJ PÅ KARLJOHANS-SVAMP, 6 PERS.




                           HEJSAN !

KARLJOHANS SVAMP, är en riktig goding!  man blir överlycklig
när man hittar en sådan i markerna  och finns det en så finns det flera
runtomkring .  SE Dig omkring !

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:  100 g smör,  2 1/2  dl  vetemjöl,  1 dl grahamsmjöl, 1-2 msk vatten.
FYLLNING :
100 g färdigrensad  KARLJOHANSSVAMP
eller 10 g torkad
2 msk smör
salt å peppar
6 salladslökar
ÄGGSMET :
3 ägg
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl riven ost

SÅ HÄR GÖR DU :
OM torkad svamp används blötläggs den  först ca 1 timma
i ljummet vatten .  Börja med att sätta på ugnen  på  225 grader.
BLANDA  samman pajdegen, knåda den väl och tryck ut den i
en pajform.  Förgrädda pajskalet i ugnen i 8-10 minuter .
SKÄR svampen i små bitar och fräs den i smöret tills den mesta
vätskan avdunstat .  Smaka av med salt och peppar .
Förväll  salladslöken i lättsaltat vatten några minuter.
VISPA  samman äggen, grädden och den rivna osten, smaka av
med salt och peppar .  LÄGG 2 salladslökar i botten på pajskalet
och häll över svampen . Lägg de andra salladslökarna ovanpå
som galler .  Häll över äggsmeten .
GRÄDDA  pajen i ugnen i ca 25 minuter  eller tills äggsmeten
stannat .

LYCKA TILL !