måndag 2 november 2020

ORANGE SALLAD , 4 PERS .

            



                                               HEJSAN  !

OM  middagen  är  proteinfattig  är  det  perfekt  att lägga  linser  och  frön  i  salladen ,                      mmm... !himla  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
2  dl  röda  linser
3  morötter
1  dl  solrosfrön
2  msk  sesamfrön
1 dl  russin
saften av 1/2 citron (ca 1/2 msk)
salt
eventuellt  koriander - stänk.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ  och  koka  linserna  i  4  dl  lättsaltat  vatten .
TA  av  dem  innan  de  har   kokat  sönder, 
efter  knappt  10  minuter .
RIV  morötterna  grovt  och  blanda  med  solrosfrön,
sesamfrön  och  russin .
SLÅ  över  varma  linserna  och  blanda .
PRESSA över  citronsaft  och  krydda  med  salt och
eventuellt  koriander .
SALLADEN  är  jättegod  både  varm  och  kall   och
håller  sig  ett  par  dagar  i  kylskåpet .

LYCKA  TILL !




ÄPPEL- OCH PÄRONRINGAR .



         
                             HEJSAN  !

När  frukten  dignar  på  träden  och  mognar  i  en  takt  långt  snabbare
än  vad  vi  hinner  äta,  gäller  det  att  hitta  på  sätt att  ta  tillvara  frukten .
Då  är  tiden inne  att  torka  äppel- och  päronringar .

SÅ HÄR GÖR DU  :
SKALA  och  kärna  ur  äpplena  eller  päronen  med  en  urkärnare.
Skiva  dem  tunt  och  häng  upp  på  tork .
Det  bästa är  att  hänga  upp  en  smal  pinne, exempelvis en  blom-
pinne  och sedan  trä  upp frukt -ringarna på  den.
Det  går också bra att  hänga  dem  direkt  på  ett  snöre ,
men  då  finns  risken att  de  åker  emot   varandra  och  blir  fula .
Ringarna  brukar  vara  klara  efter  3 - 5  dagar .
Förvara  dem  i  en  papperspåse .
             Ät  dem  som  godis,  blanda  i  muslin,  eller lägg  på  
            frukost-gröten .

LYCKA  TILL !

KAVRING, 2 ST LIMPOR .





                                               HEJSAN  !

MÖRKT  LANTBRÖDSMJÖL SOM INNEHÅLLER 
SKÅLLAD RÅG OCH SURDEG GÖR DEN HÄR 
KAVRINGEN HÅLLBAR OCH  HÄRLIGT MUSTIG .
HIMLA GO'  FAKTISKT !
( om det inte finns Lantbrödsmjöl, kan Du ta Rågmjöl, -
det har jag gjort och det blev lika bra !)

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  jäst
5  dl  vatten 
25  g  margarin
1  msk  salt
3/4  dl  sirap
ca  1, 5  liter mörkt  lantbrödsmjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i  degbunken,  häll  över  vattnet 
och  rör  tills  jästen  löst  sig .
Tillsätt  mjukt  margarin,  salt  och  sirap  och
största  delen  av  mjölet - spar  ca  1 dl  till  ut-
bakningen .
ARBETA  degen  kraftigt  tills  den  blir  smidig .
Låt  den  jäsa  övertäckt  ca  40  minuter .
KNÅDA  degen  smidig  på  mjölat  bakbord .
Dela  den  mitt itu  och  forma  2  längder  som 
läggs  i  smorda 1 1/2 - liters  formar .
Låt  dem  jäsa  ca  30  minuter .
GRÄDDA  i  175  grader  ca  1  timme .
Lägg  en  plåt  med  en  tyngd  på  över  (typ  stekpanna, gryta)
formarna  vid  gräddningen ,  så  får  kavringen 
sin  karaktäristiska  form .
STJÄLP  upp  bröden ,  låt  kallna  på  galler
under  duk .

LYCKA  TILL !