fredag 19 oktober 2012

FILMJÖLKSLIMPA MED FRÖ. 2 ST.

Visst är det väl gott med Hembakat bröd,
men ibland har man inte tiden att sätta igång.
Prova denna, snabbt går det och jättegott är det.

1 liter filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 dl solrosfrön
1 dl linfrö
1 dl russin
1 dl hasselnötter
7 dl vetemjöl

Så här gör DU:
RÖR samman filmjölk,bikarbonat,sirap och salt.
Tillsätt grahamsmjöl,rågmjöl,solrosfrö,linfrö,russin
hasselnötter och vetemjöl.
Rör tills allt är blandat.
SMÖRJ eller klä två brödformar med bakplåtspapper.
Fördela degen i dem.
Ugnsbaka i nedre delen av ugnen i 200 grader 60 min.
Låt limporna svalna av,stjälp upp dem och låt dem
kallna på galler, med en kökshanduk under och
en handuk över.

Om det är så att barna,eller någon annan har svårt för
nötter och frön -mal dem.Det går precis lika bra,
det får jag göra ibland.

Hoppas Ni får en trevlig bak-stund.

KOKT LAMM I DILLSÅS. 4 PORT.

SÖNDAGSGRYTA
med dillsmak.

800g grytbitar av Lammkött
1 grönsaksbuljongtärning
eller
hönsbuljongtärning
1 gul lök
1 morot
1 stor knippa dill,
hackad till såsen
stjälkarna kokas med köttet
8-10 vitpepparkorn
SÅSEN:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
buljong från kokningen
1-2 dl vispgrädde
ca 2 msk ättikssprit,12 %
ca 2 msk socker
salt å peppar
SERVERING:
Nykokt potatis
grönsaker,t ex kokta morötter
och kålrötter i stavar.

Så här gör DU:
KOKA upp köttet i saltat vatten
och därefter skölja av det  under
rinnande vatten.
LÄGG köttet i en kastrull och slå
på buljong så det täcker.
SKÄR lök i klyftor,morot i slantar
och lägg i tillsammans med
dillstjälkar och vitpeppar.
Koka tills köttet känns mört,ca 50 min.
TA upp köttet  och håll det varmt.
SILA av buljongen,plocka bort grönsaker
och pepparkorn.
Koka ihop buljongenså att det blir
ca 5 dl kvar.
FRÄS ihop smör och mjöl i en kastrull,
späd med buljongen och grädden.
Koka såsen i 5 minuter.
Smaksätt med ättikssprit,socker,salt
och eventuellt peppar.
LÄGG ner köttet i såsen och koka upp,
tillsätt rikligt med hackad dill.

ALL LYCKA TILL, å SMAKLIG MÅLTID!

LIMETORSK I FOLIEPAKET. 4 PORT.

Gillar DU fisk?
Den här är lätt att göra.
Prova!

smör
4 torskfileer(600g)
1 tsk salt
peppar(prova triple pepper)
1 1/2 lime
3 tomater
dillkvistar
TILLBEHÖR:
Pressad potatis
broccoli

Så här gör DU:
SMÖRA 4 folieark lätt.
Lägg fileerna på foliearken.
Salta och peppra.
SKÄR  lime och tomat i tunna skivor.
Varva skivorna över fiskfileerna.
Lägg på några dillkvistar.
Vik ihop folien till täta paket.
Lägg dem på ett ugnssäkert fat.
SÄTT in i ugnen och låt stå ca 20 min.
Fiskköttet ska vara vitt när fisken är klar.
SERVERA med tillbehören.

HOPPAS ATT DET SMAKAR!