måndag 4 maj 2015

FETAOSTRISOTTO. 4 PORT.

Hej igen !

Smaka på denna !

3 dl AVORIORIS
4 - 5 dl grönsaksbuljong
1 dl torrt vin
1 dl CREME FRAICHE  Gourmet
saffran och tomat
2 dl svarta oliver
200 g cocktailtomater
200 g FETAOST
salt & peppar.

SÅ HÄR GÖR DU:
HÄLL ris, buljong och vin i en kastrull .
Låt det sjuda under lock i 30 minuter tills
riset har mjuknat .
Späd eventuellt med mer buljong.

RÖR ner CREME FRAICHE, oliver och tomater
och låt det bli genomvarmt .
Smula  ner fetaosten och smaka av med salt &peppar.

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

KONFEKTKAKA MED CHOKLAD 12-16 BITAR.

Hej igen !

Mäktig apelsindoftande  Mandelkaka
med mörk chokladglasyr - njut den i
små bitar , gärna till en kopp kaffe.
mmm... så himla god !

100 g smör /margarin
1 tvättad STOR apelsin
300 g mandelmassa
3 ägg
2 dl vetemjöl

GARNERING:
125 g mörk choklad
1 msk smör /margarin
2-3 msk SYLTAT APELSINSKAL
eller SUCKAT.

UGN: 175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU:
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Lägg apelsinen i VARMT vatten.
Spänn fast ett  bakpapper i botten på en rund form ,
ca 22-23 cm  i diameter med löstagbar kant.
Smöra och mjöla eller bröa hela formen .
RIV MANDELMASSAN .
Tillsätt ett ägg i taget och vispa smeten fluffig.
RIV det yttersta apelsinskalet.
Blanda ner det tillsammans med mjöl och smör
i äggsmeten .
Häll smeten i formen.

GRÄDDA i 33-35 minuter.

LÅT  kakan stå i 5 minuter i formen .
Stjälp upp den på fat .
Dra loss pappret.
PRESSA ut ca 1dl apelsinsaft och skeda över kakan.
LÅT KAKAN KALLNA .

GARNERING:
BRYT CHOKLADEN i bitar och lägg på stor djup
tallrik tillsammans med smöret .
Smält chokladen  över kastrull med  varmt vatten.
Häll chokladen över kakan och dra ut chokladen
mot kanterna med BAKSIDAN av en sked så att
det blir fina Vågmönster .
STRÖSSLA lite  syltat  apelsinskal eller suckat över.
LÅT kakan kallna helt.

ALL LYCKA TILL !

UP-SIDE-DOWN-KAKA .10 BITAR.

Hej igen !

Har Du aldrig provat den här typen av kakor förr
så är det kanske dags nu !
Kakan är inte alls svår att göra och blir mycket god .

50 g smör/margarin
2 ägg
1 1/2 dl rörsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver3/4 dl ananas spad

TILL FORMEN :
2 msk smör
4-5 ananasringar i eget spad
2-3 msk BRUN FARIN
1påse  röda cocktailbär
UGN:175 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smör eller margarin och låt det svalna av.

TILL FORMEN:
Lägg smöret i en form , ca 20-22 cm i diameter
och ställ på ljummen platta  så att smöret precis smälter.
Låt ananasen rinna av  och SPARA SPADET .
STRÖSSLA  farinsocker över det smälta smöret
i formen .
LÄGG ut ananasringarna i  formen  med de röda
cocktailbären  i hålen och mellanrummen.
VISPA  ägg , socker och vanilj riktigt vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver .
Blanda ANANAS-SPADET MED DET SMÄLTA SMÖRET.
Rör ner allt i äggsmeten och ringla smeten ner i formen.

GRÄDDA   kakan på nedersta falsen i ca 45 minuter.
KÄNN  med en sticka MITT PÅ att smeten stelnat.
Låt kakan STÅ  i formen  2-3 minuter.
VÄND sedan snabbt upp den på ett serveringsfat.

Gott med en klick vispad grädde till !
LYCKA TILL !

MANDEL OCH APELSINKAKA .

Hej igen !

Nu ska vi baka , det är ju ändå så tråkigt väder .
Å .. den här är så jättegod - den tar vi !

100g sötmandel
1 apelsin
3 ägg
2 dl socker - gärna rörsocker
1 1/2 dl olivolja
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

GARNERING:
1 dl florsocker + 2 - 3 tsk vatten eller pressad apelsin
skinn - och skalfria klyftor av 1 apelsin

SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT  ugnen på 175 grader.
Smöra och mjöla formen.
Hacka mandeln .
TVÄTTA och torka apelsinen noga.
Riv av det orange skalet och SKÄR BORT
den vita delen.
Skär sedan apelsinen i HINNFRIA klyftor,
skär mellan  skiljeväggarna och dela  dem i små bitar.
VISPA ägg och socker pösigt .
Blanda ner olja , mandel , det rivna skalet och apelsinbitarna.
spara NÅGRA bitar av apelsinen att garnera med .
Krama också ner saften som är KVAR I SKILJEVÄGGARNA .
Vänd till sist ner mjölet blandat med bakpulvret.
Häll smeten i formen.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 40 - 45 minuter.
LÅT KAKAN  svalna lite innan den stjälps upp på
galler för att svalna helt.
RÖR ihop florsocker och vatten eller apelsinsaft.
RINGLA  glasyren över kakan i ett galler- mönster
eller vad Du tycker själv.
Dekorera med apelsinbitar .

LYCKA TILL !