lördag 19 april 2008

Rabarber -Sorbet. 4port.

2dl vatten
1 dl socker
500 g späd rabarber
4 äggvitor o 4 msk socker

Gör så här:
Koka en lag av vatten och socker.
Skala och skölj rabarbern.
Skär den i små bitar .
Sjud rabarbern mjuk i sockerlagen.
Låt kallna.
Frys rabarberkompotten halvfast
och rör massan jämn.
Vispa äggvitorna med sockret
och rör ner i kompotten.
Frys den färdigt under ca 2 timmar.
Rör i sorbeten några gånger under tiden.
Ta fram sorbeten ur frysen och servera den direkt.

smaskens en varm sommardag .

Hemlagad senap.

Kör 50g mörkt senapsfrö i mixer
rör ut med lite vatten och smaksätt med
1msk matättika 1,5msk socker och 1,5tsk salt
Späd med mer vatten om det behövs
och slå på lite olja så senapen inte torkar ut.

Lycka till!

Ärtsoppan, i receptet efter -kan Du frysa in
i lagom stora förpackningar.
Bra att ha när man har bråttom.

Mauds mustiga Ärtsoppa 8 port.

500g gula torra ärter
blötläggningsvatten
1 msk salt per liter vatten.

Kokning:
1,5liter vatten
1stor gul lök
2 lagerblad
14 st. kryddnejlikor
10-12st svartpepparkorn
300g rimmat fläsk

Gör så här:
Skölj ärterna och lägg dem i blöt
med salt i vattnet.
ca 8-10 timmar, eller över natten.
Slå bort blötläggningsvattnet .
Slå på nytt kokvatten.
Skala löken och fäst lagerbladen i ett snitt.
Stick också in nejlikorna, eller några av dem.
Lägg i resten samt svartpepparkornen.
Lägg också i fläskbiten och låt den koka med.
Sjud soppan sakta i 1-1,5 timme.
Smaka av soppan med mer salt om det behövs
Fläsket ger ju en hel del sälta.
Plocka ur fläsket och servera det vid sidan av ,
med den hemlagade Senapen.
Smaka av med timjan och mejram.

om man har tid prova gärna denna soppa.