onsdag 1 december 2010

JUL-KRINGLA MED ÄPPLEMOS. 2 ST.

I denna kringla har jag
CANDEREL-STRÖ sötningsmedel.

Jättegott med lite mindre socker ibland.

7,5 dl vetemjöl
200 g smör
1/2 tsk salt
1/2 dl CANDEREL-STRÖ
50 g jäst
1 dl kall mjölk
2 ägg

FYLLNING:
1 1/2 dl osötat äpplemos.

PENSLING OCH GARNERING:
uppvispat ägg
hackad mandel

UGN: 200 GRADER.

Så här gör DU:
Häll det mesta av mjölet i en
degbunke och finfördela smöret
i det.
Tillsätt salt,CANDEREL-STRÖ,
jästen utrörd i mjölken
och äggen.
Arbeta allt till en smidig deg.
Låt degen jäsa under duk ca 30 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord
och dela den i två bitar.
Kavla ut varje del till en avlång
kaka ca 15x60cm.
Bred på äpplemoset och rulla ihop
kakan som en rulltårta med skarven
nedåt.
Forma varje rulle till en stor
kringla,lägg dem på smord plåt
och låt dem jäsa under duk ca 30 min.

Pensla med uppvispat ägg och
strö på mandeln.
GRÄDDA kringlorna i mitten av
ugnen ca 20 minuter.
Kringlorna går bra att frysa.

Hoppas att det smakar.
LYCKA TILL!

MOCKAMAKRONER. 12 ST.

ååå.. så himla go'a.
DU måste prova!

JUL-KAKA.

500g mandelmassa
1 ägg
1 apelsin
FYLLNING:
60 g smör
1 dl florsocker
1 msk kakao
2 tsk kaffepulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 apelsin.

Så här gör DU:
Riv mandelmassan på råkostjärn.
Blanda ner ägg och rivet
skal av 1 apelsin.

Rulla små bollar av degen,
lägg dem på klädd plåt,
platta till dem lätt med handen.
GRÄDDA:
kakorna i 175 grader ca 12 minuter.
Låt dem svalna.

FYLLNING:
Rör samman smör,florsocker,kakao,
kaffepulver,vaniljsocker och
finrivet skal av 1/2 apelsin.

Lägg samman kakorna två o' två
med en klick fyllning mellan.

å' så gott kaffe till .
mmm...
LYCKA TILL.