onsdag 23 augusti 2017

ÄPPELFYLLD HASTKAKA.



           HEJSAN !
mmm... Också  en  snabb bakad  kaka  kan  smaka
och  se  ut  som  den  finaste  tårta.
Den  här  är  fylld  med  äppelmos  och  grädde.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  vetemjöl (BERTE QVARN)
2  tsk  bakpulver,
1/2  dl  rörsocker / eller  strösocker,
rivet  skal  av  1/2  tvättad  citron,
50  g  smör/margarin,
1  litet  ägg,
1  dl  mjölk,
GARNERING :
pärlsocker  och  hackad  mandel.
FYLLNING :
Fast  äppelmos  eller  mjukkokta  äppelklyftor,
ca  2  dl  vispgrädde.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  alla  torra  ingredienser  i  en  skål.
Finfördela  smöret  i  blandningen.
Vispa  ihop  ägg  och  mjölk  och  häll  i .
Rör  snabbt  ihop  till  en  deg .
PLATTA  ut  degen  med  mjölad  hand  på  smord
plåt  till  en  rund  kaka  och  strö  över  pärlsocker
och  mandel .
GRÄDDA  i  225  grader  ca  10  minuter.

DELA  den  avsvalnade  kakan  i  två  bottnar  och
lägg  ihop  dem  med  friskt  äppelmos  och  vispad
grädde  emellan.
SERVERAS  GENAST .

LYCKA  TILL  !

KARDEMUMMAKAKA MED ÄPPLE .



         HEJSAN !

Den  här  är  himla  god  kan  Du  tro  !
Om  Du  vill  kan  Du  ha  vaniljsås  till.
Lägg  tätt  med  skalade  äppleskivor  på
kardemummakakan  innan  den  sätts  in
i  ugnen .
Det  blir  så  gott  och  ser  så  festligt  ut.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6  dl  vetemjöl (BERTE KVARN)
2  tsk  bakpulver,
2  dl  rörsocker,
1 1/2  tsk  stött  kardemumma,
100  g  smör/margarin,
2 1/2  dl  gräddmjölk,
1  ägg,
3  äpplen,
smörklickar/margarinklickar,
pärlsocker,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  mjöl,  bakpulver,  socker  och 
kardemumma  i  en  skål.
Finfördela  smöret/margarinet,
i  blandningen,  tillsätt  gräddmjölken,  det
uppvispade  ägget  och  rör  snabbt  ihop
smeten .
BRED  ut  degen  i  en  smord,  bröad  form
med  löstagbar  kant,  24  cm  i  diameter.
Stick  ner  tätt  med  skalade  äppelklyftor,
klicka  över  lite  smör /margarin  och  strö
över  pärlsocker .
GRÄDDA  kakan  i  175  grader  tills  den 
känns  torr,  ca  45  minuter.

mmm... LYCKA  TILL !

ÄPPELDRICKA .


                HEJSAN !

Så mycket äpplen som vi har i år , har vi aldrig haft !
Det är bara att sätta igång med äppeldricka, äppelpaj ,
äppelmos, så blir det en tid framöver.
Hänger Du med på resan ?

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter vatten,
1 tsk citronsyra,
 C-VITAMIN BRUS TABLETT,
som Du löst i ett STORT glas vatten ,
ta ½ dl av vätskan ,
(istället för konserveringsmedel)
1 kg äpplen ,
3 dl CANDEREL STRÖ,

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp  vattnet  och  låt  det  kallna.
Tillsätt  citronsyra  och  ½  dl  av  C- VITAMIN
BRUS, upplöst i ett  stort  glas  vatten.
Ta  ur  kärnhusen  och  dela  äpplena  och  mal 
eller  riv  äpplena .
Lägg  fruktmassan efterhand  i  vattnet  så  att  de 
inte  mörknar.
Låt  blandningen  stå  övertäckt  i  2  dagar  i  kyl.
Sila  saften  och  tillsätt  CANDEREL  STRÖ.
saften  hälls  på  rengjorda  flaskor  och  förvaras
svalt .
Späd  med  kallt  vatten  till  lagom  styrka 
före  serveringen.

LYCKA  TILL !