tisdag 27 oktober 2020

VILTFÄRSBIFFAR MED POTATISGRATÄNG, 4 PORT.



                                             HEJSAN  !

FORMA  färsen  i  ett  muffinsbleck ,
så  blir  det  små  knubbiga  biffar  med  plats
för  fin  fyllning  med  getost  och  tomat  !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g  VILTFÄRS  eller nötfärs
1  vitlöksklyfta
1/2  rödlök
1/2  dl  hackad  persilja
2  tsk  torkad  timjan
1  ägg
1  dl  lättmjölk eller mjölk
3  msk  ströbröd
150  g  getost
10  bitar  soltorkad  tomat

POTATISGRATÄNG :
700 g  potatis
1  gul lök 
1 - 2 vitlöksklyftor
2 1/2  dl  matlagningsgrädde  15 %
salt och peppar,  5- peppar
SERVERING
cocktailtomater
UGN :  175 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  färsen  i  en  skål .  Pressa  i  vitlök .
Skala  och  finhacka  löken .
Blanda  ner  den ,  persilja, timjan, ägg, mjölk
och  ströbröd .
Forma  färs-smeten  till  bollar  och  lägg  i
smorda  muffinsbleck .

SKÄR  osten i små tärningar och strimla tomat - bitarna .
Gör en liten grop i biffarna och lägg i ost och tomat.
Stek mitt i ugnen ,  20 - 25 minuter .

POTATISGRATÄNG :
SKALA och skiva potatis och lök .
Varva skivorna i en  smord  ugnssäker form .
Pressa ner vitlök i grädden och smaka av 
med salt och peppar . 
HÄLL  grädden i formen och gratinera mitt
i ugnen tills potatisen är genomstekt, ca 40 minuter .
TÄCK  mot slutet om ytan verkar bli för mörk .

SERVERA  med bladsallad .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !





KASSLER PÅ ROTFRUKTSBÄDD, 4 PORT .













                                          


                                         HEJSAN !


GROVT RIVEN POTATIS OCH ROTSELLERI 
BLIR KRÄMIGT OCH FINT NÄR DET GRATINERAS .
SPARRIS OCH PARMESANOST PÅ TOPPEN
GER FESTKÄNSLA  !
IBLAND FÅR MAN LYXA TILL DET NÄR BARNA 
ÄR SKOLLEDIGA .

HÄR ÄR RECEPTET:
600 g  potatis  och  rotselleri
2 1/2  dl  matlagningsgrädde 15 %
1/2  tsk  salt
2  krm  svartpeppar  eller  5 peppar
400 g  kassler
200 g djupfryst grön  sparris
15 g  parmesanost 

UGN  :  200  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  riv  grovt  potatis  och  rotselleri .
Lägg  det  rivna  i  en  smord  ugnssäker  form 
och  häll  över  grädde .
Krydda  med  salt  och  peppar .
GRATINERA  mitt  i  ugnen  ca  20  minuter.

SKÄR  kasslern  i  skivor  och  lägg  dem
ovanpå  gratängen .
GRATINERA  ytterligare  10  minuter .

FÖRVÄLL  sparrisen  enligt  anvisning  på  förpackningen .
Lägg  den  ovanpå  kasslern  och  riv  grovt  eller  hyvla
 över  parmesanosten .


SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !