Hej igen !
Nu är jag sugen på något gott till kaffet !
Så då gör jag den här !
KAKA:
3 dl vetemjöl (180 g )
1 1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk ingefära (malen)
1/2 tsk salt
1 apelsin
200 g smör /margarin
4 ägg
4 dl rörsocker eller strösocker
KOKOSTOPPING:
125 g smör
1 dl mörk sirap
1 dl färskpressad apelsinsaft
2 dl socker
6 dl kokos
Så här gör DU:
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna , ca 30 x 40cm .
KAKA :
BLANDA mjöl, kakao ,Vaniljsocker ,ingefära och salt
i en bunke.
SKÖLJ apelsinen , riv skalet och pressa ur saften .
SMÄLT smöret i en kastrull.
Rör ihop ägg , socker och smör .
Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till
en jämn smet.
Vänd ner apelsinskalet.
BRED ut smeten i långpannan och GRÄDDA
MITT i ugnen ca 10 minuter.
KOKOSTOPPING:
SMÄLT smöret i en vid kastrull .
Rör ner övriga ingredienser och låt KOKA ca 5 minuter.
BRED ut blandningen jämt över kakan och
GRÄDDA ytterligare ca 10 minuter.
Låt kakan svalna lite , skär den sedan i rutor.
(Det går lika bra att grädda kakan i två formar )
LYCKA TILL!
söndag 10 maj 2015
KNÄCKEMIX 1 PLÅT.
Hej igen !
Nu ska vi baka KNÄCKEBRÖD - det gillar Ni väl ?
2 tsk fänkålsfrö
1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl RIS eller MAJSMJÖL
1/2 dl linfrö - hela
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
Så här gör DU:
SÄTT UGNEN PÅ 150 GRADER.
LÄGG ett bakplåtspapper på en plåt ca 30 x 40 cm .
BLANDA alla torra ingredienser.
Rör ner olja och vatten och låt smeten svälla i 15 min.
BRED ut smeten tunt på plåten ELLER lägg ett bakplåts-
papper på smeten och tryck eller kavla ut den jämt över
hela plåten.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 1 TIMME .
Dra över bakplåtspappret med knäcket, på ett galler
och låt svalna .
BRYT BITAR och LÄGG i EN BURK.
LYCKA TILL !
-det tar en stund , men det är det värt !
Nu ska vi baka KNÄCKEBRÖD - det gillar Ni väl ?
2 tsk fänkålsfrö
1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl RIS eller MAJSMJÖL
1/2 dl linfrö - hela
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
Så här gör DU:
SÄTT UGNEN PÅ 150 GRADER.
LÄGG ett bakplåtspapper på en plåt ca 30 x 40 cm .
BLANDA alla torra ingredienser.
Rör ner olja och vatten och låt smeten svälla i 15 min.
BRED ut smeten tunt på plåten ELLER lägg ett bakplåts-
papper på smeten och tryck eller kavla ut den jämt över
hela plåten.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 1 TIMME .
Dra över bakplåtspappret med knäcket, på ett galler
och låt svalna .
BRYT BITAR och LÄGG i EN BURK.
LYCKA TILL !
-det tar en stund , men det är det värt !
MANDELBRÖD 4 MINDRE bröd
Hej igen !
Nu ska vi baka bröd - det här är riktigt gott !
6 dl rågsikt (330 g)
6 dl vetemjöl (360 g)
3 dl grovt rågmjöl (165 g )
3 tsk kardemumma eller 3- 5 tsk malen pomerans
1 msk salt
50 g färsk jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 dl ljus sirap
1 msk olivolja
3 dl HEL sötmandel
Så här gör Du:
MÄT upp alla torra ingredienser i en degbunke
och smula i jästen.
BLANDA samman vatten,sirap och olivolja .
Tillsätt vätskan och arbeta ihop till en jämn deg
och låt gå ca 5 minuter i en hushållsmaskin .
BLANDA ner mandeln . Den ska vara HEL när Du blandar ner .
TÄCK degen med en bakduk och låt den jäsa i 30 min.
HÄLL upp degen på oljat bakbord och dela den i
4 jämnstora bitar .
Arbeta ihop till ovala små limpor .
Vänd överdelen i grovt rågmjöl och lägg på mjölad plåt.
LÅT jäsa ytterligare 30 - 40 min.
SÄTT UGNEN på 200 GRADER.
SKÄR lite snitt i varje limpa
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 15 min.
SÄNK SEDAN VÄRMEN till 175 grader och
grädda ytterligare i 15 minuter .
LÅT bröden svalna på galler.
LYCKA TILL!
Nu ska vi baka bröd - det här är riktigt gott !
6 dl rågsikt (330 g)
6 dl vetemjöl (360 g)
3 dl grovt rågmjöl (165 g )
3 tsk kardemumma eller 3- 5 tsk malen pomerans
1 msk salt
50 g färsk jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 dl ljus sirap
1 msk olivolja
3 dl HEL sötmandel
Så här gör Du:
MÄT upp alla torra ingredienser i en degbunke
och smula i jästen.
BLANDA samman vatten,sirap och olivolja .
Tillsätt vätskan och arbeta ihop till en jämn deg
och låt gå ca 5 minuter i en hushållsmaskin .
BLANDA ner mandeln . Den ska vara HEL när Du blandar ner .
TÄCK degen med en bakduk och låt den jäsa i 30 min.
HÄLL upp degen på oljat bakbord och dela den i
4 jämnstora bitar .
Arbeta ihop till ovala små limpor .
Vänd överdelen i grovt rågmjöl och lägg på mjölad plåt.
LÅT jäsa ytterligare 30 - 40 min.
SÄTT UGNEN på 200 GRADER.
SKÄR lite snitt i varje limpa
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 15 min.
SÄNK SEDAN VÄRMEN till 175 grader och
grädda ytterligare i 15 minuter .
LÅT bröden svalna på galler.
LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)