söndag 10 maj 2015

CHOKLAD OCH KOKOSRUTA MED APELSIN . 30 - 40 BITAR.

Hej igen !

Nu är jag sugen på något gott till kaffet !
Så då gör  jag  den här !

KAKA:
3 dl vetemjöl (180 g )
1 1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk ingefära (malen)
1/2 tsk salt
1 apelsin
200 g smör /margarin
4 ägg
4 dl  rörsocker eller strösocker

KOKOSTOPPING:
125 g  smör
1 dl mörk sirap
1 dl färskpressad  apelsinsaft
2 dl socker
6 dl kokos

Så här gör DU:
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna , ca  30 x 40cm .
KAKA :
BLANDA mjöl, kakao ,Vaniljsocker ,ingefära och salt
i en bunke.
SKÖLJ apelsinen , riv skalet och pressa  ur saften .
SMÄLT smöret  i en kastrull.
Rör ihop ägg , socker och smör .
Sikta ner mjölblandningen  i äggsmeten  och rör till
en jämn smet.
Vänd ner apelsinskalet.
BRED ut smeten i långpannan och GRÄDDA
MITT i ugnen ca 10 minuter.

KOKOSTOPPING:
SMÄLT smöret i en vid kastrull .
Rör ner övriga ingredienser och låt KOKA  ca 5 minuter.
BRED ut blandningen jämt över kakan och
GRÄDDA  ytterligare ca 10 minuter.

Låt kakan svalna lite , skär den sedan i rutor.

(Det går lika bra att grädda kakan i två formar  )

LYCKA TILL!

KNÄCKEMIX 1 PLÅT.

Hej igen !

Nu ska vi baka KNÄCKEBRÖD - det gillar Ni väl ?

2 tsk fänkålsfrö
1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl RIS eller MAJSMJÖL
1/2 dl linfrö  - hela
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Så här gör DU:

SÄTT UGNEN PÅ 150 GRADER.

LÄGG ett bakplåtspapper på en plåt  ca 30 x 40 cm .
BLANDA alla torra ingredienser.
Rör ner olja och vatten och låt smeten svälla i 15 min.
BRED ut smeten  tunt på plåten  ELLER  lägg ett bakplåts-
papper på  smeten  och tryck eller kavla ut den jämt över
hela plåten.
GRÄDDA  mitt i  ugnen ca 1 TIMME .
Dra över bakplåtspappret med knäcket,  på ett galler
och låt svalna .

BRYT BITAR och LÄGG i EN  BURK.

LYCKA TILL !

 -det tar en stund , men det är det värt !

MANDELBRÖD 4 MINDRE bröd

Hej igen !

Nu ska  vi baka bröd - det här är riktigt gott !

6 dl rågsikt   (330 g)
6 dl vetemjöl (360 g)
3 dl grovt rågmjöl (165 g )
3 tsk kardemumma  eller  3- 5 tsk  malen  pomerans
1 msk salt
50 g färsk  jäst
5  dl vatten, 37 grader
2 dl ljus sirap
1 msk olivolja
3 dl  HEL sötmandel

Så här gör Du:
MÄT upp alla torra ingredienser i en degbunke
och smula i jästen.
BLANDA  samman vatten,sirap  och  olivolja .
Tillsätt  vätskan  och arbeta  ihop till en jämn deg
och låt gå ca 5 minuter i en hushållsmaskin  .
BLANDA  ner mandeln .  Den ska vara HEL när Du blandar  ner .
TÄCK degen med en bakduk och låt den  jäsa i 30 min.
HÄLL  upp degen på oljat bakbord och dela den i
4  jämnstora bitar .
Arbeta ihop till ovala små limpor .
Vänd överdelen i grovt rågmjöl och lägg på mjölad plåt.
LÅT jäsa ytterligare 30 - 40 min.

SÄTT UGNEN på 200 GRADER.

SKÄR lite snitt i varje limpa
GRÄDDA i nedre delen av ugnen  ca 15 min.
SÄNK SEDAN VÄRMEN  till 175 grader och
grädda ytterligare i 15 minuter .
LÅT bröden svalna på galler.

LYCKA TILL!