torsdag 12 december 2019

ROSENKNOPPAR , 25 ST. LÄCKERBITAR UTAN SOCKER.



                       HEJSAN !

ROSENKNOPPARNA är så lätta och spröda
att de nästan försvinner i munnen ,...mmm !
Lätta, spröda kakor .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
1/2 dl SUKETTER STRÖ
1 1/4 dl potatismjöl
1 1/4 dl vetemjöl
sockerfri sylt
UGN :175 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR fettet riktigt smidigt.  Tillsätt SUKETTER STRÖ
och rör det poröst .
BLANDA mjöl -sorterna och arbeta in mjölet i smör-
smeten .
SPRITSA ut degen som små rosenknoppar  på  bak-
pappersklädd plåt och lägg en klick sylt mitt på kakorna.
GRÄDDA kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter.
Kakorna går att frysa .

GOD - JUL !



ÄPPELLÄNGD, 1 ST . LÄCKERBITAR UTAN SOCKER.



                 HEJSAN !

ÄPPELLÄNGDEN  är en riktig godbit med äpplen,
kanel  och nötter som hör JULEN till .

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl=BERTE QVARN
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl SUKETTER STRÖ
100 g smör / margarin
1 ägg
1 3/4 dl mjölk

GARNERING:
1 syrligt äpple
1 msk SUKETTER STRÖ
2 tsk kanel
1 påse nöt-spån
UGN : 175 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman mjöl,  bakpulver och SUKETTER STRÖ.
Finfördela fettet i mjöl-blandningen  till en grynig massa.
TILLSÄTT ägget och mjölken .
Arbeta raskt ihop till en deg .
Häll smeten i en smord och bröad, avlång form .
SKALA  kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor .
Blanda samman kanel och SUKETTER STRÖ .
Doppa äppelklyftorna i det .
Stick ner dem i smeten .
Strö nöt-spån över.
GRÄDDA kakan mitt i ugnen ca 35 - 40 minuter .
KAKAN smakar bäst  nygräddad .

GOD - JUL !

VÖRTBRÖD, 3 LIMPOR.



                     HEJSAN !

Hembakat vörtbröd ...mmm ! ..så himla gott !
Får DU inte tag i vört, kan DU ersätta det med
svagdricka eller porter .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl vört(svagdricka eller porter)
5 dl rågmjöl
4 pomeransskal, renskurna och
hackade eller malda
75 g smör/ margarin
5 dl mjölk eller vatten
75 g jäst
2 dl mörk sirap
1/2 msk salt
2 dl russin (om Du gillar det)
1 1/2 liter lantvetemjöl
PENSLING:
1/2 dl hett vatten + 2 tsk sirap
UGN : 200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vörten och häll den kokande
över rågmjölet .
Rör om, täck över och låt det stå till nästa dag.

SMÄLT fettet, häll på mjölken /vattnet och
värm till 37 grader .
Rör ut jästen i degspadet .Häll detta över
rågmjölsdegen .
TILLSÄTT pomeransskal, sirap, salt och
det mesta av lantvetemjölet .
Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
Låt jäsa ca 30 minuter .
TA UPP degen på mjölat bakbord och knåda
den blank och smidig .
Dela den i 3 delar som formas till limpor .
Lägg limporna i en smord långpanna eller
använd bakplåtspapper, på tvären och pensla
lite olja mellan bröden (så fastnar de inte i varandra).
Jäs ytterligare 20 - 30 minuter .
GRÄDDA brödet längst ner i ugnen i ca 50 - 60 min.
Täck med lite folie på slutet .
Låt brödet kallna på galler under bakduk .
BRÖDET går att frysa .

GOD - JUL !