tisdag 20 september 2016

MOROTSRÅRAKOR 4 PORT.



HEJSAN !

De här är goda som ensamrätt eller med stekt bacon.
Lingonsylt för den som önskar .
Så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 medelstora potatisar,
3 morötter ,
1 gul lök ,
3 ägg ,
1 tsk salt ,
smör till stekning .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA potatisar, morötter och lök.
Riv allt grovt på rivjärn eller i matberedare .
Blanda genast med lättvispade ägg och salt.
Bryn smör i stekpannan.
Klicka ut smet , inte för tjockt .
Stek rakorna frasiga och gyllenbruna på
medelvärme på bägge sidor .

LYCKA  TILL !
mmm...jättegott!

TORPARGRYTA 5 PORT.



HEJSAN !

Det här är en enkel och god fläsk och potatisgryta .           
Traditionell husmanskost .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg potatis ,
4 medelstora lökar ,
500 g rimmat bog- eller sidfläsk,
1- 2 dl vatten ,
några varv med pepparkvarnen,
hackad persilja ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva potatis och lök .
SKÄR fläsket i tärningar .
Stek fläsket i stekpannan .
Lägg i löken och låt den bli glansig.
Är fläsket fett kan det vara en bra ide'
att hälla av lite flott .
SÅ är det dags att lägga i potatisen .
Häll på vattnet .
Mal över peppar .
Täck med lock och låt puttra på svag värme
i ca 20 minuter .
Späd eventuellt med lite vatten.
VÄND stekpannan upp och ner över ett fat
så att fläsket kommer överst .
STRÖ på persilja .

SERVERA med inlagda rödbetor ,...mmm.

LYCKA TILL !

FLÄSKFILE OCH BANANER I CURRYGRÄDDE 4- 5 PORT.


HEJSAN !

Nu vill jag bjuda Er på våran BRÖLLOPS-MIDDAG,
som vi hade för 20 år sen !
FLÄSKFILE med stekta bananer är en riktigt bra bjudrätt .
Det bästa av allt, det går snabbt att laga .


HÄR ÄR RECEPTET :

Ca 600 g  FLÄSKFILE,
2 msk smör / margarin,
salt och vitpeppar,
2 stora eller 3 små bananer,
ca 1 tsk curry,
2 dl vispgrädde,

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 225 grader .
PUTSA  och skär FLÄSKFILEN i 2- 3 cm skivor.
Platta till dem med handflatan .
Låt smöret bli lätt brynt .
Stek sedan köttet ett par minuter på varje sida .
Salta och peppra .
LÄGG bitarna på ett ugnssäkert fat med liten kant .
Häll 1 dl vatten i stekpannan .
Koka samman till sky och slå över köttet .
Skölj och torka ur stekpannan .
SKALA  och skär bananerna i skivor .
Stek dem i smör .
Frestas inte att lägga skivorna ostekta på köttet .
Då blir de fort gråsvarta i ugnen .
STRÖ nu curryn i stekpannan .
Tänk på att curry kan variera mycket i smak .
Häll på grädden ,  smaka av .
Tillsätt eventuellt mer curry.
LÅT koka upp och slå allt över kött och bananer.

GRÄDDA i 225 graders ugn så länge att grädden
puttrar och allt fått vacker färg .

SERVERA  med kokta grönsaker eller en sallad
och kokt potatis eller ris .

LYCKA TILL !