tisdag 16 augusti 2022

MIN , LJUVLIGA CITRONTÅRTA MED FRUKT , 10 BITAR , (att fira någon) .

 


                             HEJSAN !


mm...!  Frisk , underbart god  !


HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN  :

300 g mandelmassa

3 ägg 

FYLLNING :

4  gelantinblad

3 ägg

1 1/2 dl florsocker

2 dl vispgrädde

2 citroner, rivet skal och pressad saft

1 dl kesella 10%

GARNERING :
3 skivade  kiwi

granatäppelkärnor

UGN :175 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RIV  mandelmassan och blanda med äggen .

Fördela smeten i en bakform med bakplåtspapper

fastklämt  med den löstagbara bottnen som bör

vara 22 cm i diameter .

GRÄDDA  mitt i ugnen .  Låt kallna .

2)  GÖR FYLLNINGEN :

 BLÖTLÄGG  gelantinbladen  i  kallt  vatten  i 5  minuter .

3)  DELA  äggen i  gulor och vitor .

Vispa vitorna till  hårt  skum  med  elvispen i en bunke .

Vispa  äggulor  och  florsocker  fluffigt  i  en  annan  bunke .

Vispa  grädden  hårt  i  en  tredje  bunke .

Om  DU vispar i  den  ordningen  behöver  DU  inte diska  visparna

mellan  momenten !

4)  VÄRM  citronsaften  i  en  kastrull och  krama  ur  gelantinbladen .

Lös  upp  dem  i  den  heta  citronsaften .  Låt  svalna  lite .

Blanda  ner  gelantin -saften  i  äggula - smeten  under omrörning .

Tillsätt citronskal och kesella .  Rör ner vispgrädden och till sist 

äggvitorna .

Häll smeten  i  formen  och  ställ den  kallt i minst 3 timmar .

5)   SKÄR loss tårtan ur formen med en kniv .

Lägg upp tårtan på  ett  uppläggningsfat .

Garnera med skalad, skivad kiwi runt tårtan och 

granatäppelkärnor i mitten , (så gjorde jag)

men DU Garnerar,  som DU tycker !


LYCKA TILL !