lördag 18 juni 2022

SOMMARTÅRTA & RÖDA BÄR , 8 - 10 BITAR .

 


                                    HEJSAN  !


Detta  är  en  härlig  sommartårta  med alla ljuvliga röda  bär .

Naturligtvis  kan  DU breda ut grädden på TÅRTAN ,  men 

har DU tillgång  till spritspåse blir det extra fint .


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör/margarin

3 ägg

3 dl strösocker

1/2 dl kakao

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

DEKORATION :
5 dl vispgrädde,

jordgubbar och andra röda bär .

UGN : 175 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och låt det svalna .

VISPA ägg och socker  vitt och pösigt .

BLANDA  kakao, vetemjöl, och vaniljsocker

och rör ner det i äggblandningen tillsammans

med det avsvalnade smöret .

SMÖRJ och bröa en form med löstagbar botten 

ca 23 cm i diameter .

Häll i chokladsmeten och grädda i ca 35 minuter .

Låt kakan svalna och stabiliseras minst 4 timmar.

DELA  kakan mitt itu med en vass kniv .

Stick in knivspetsen mot kakans mitt och skär 

runt hela kakan .

VISPA  grädden .   Lägg på ett lager jordgubbar 

och bred ett tunt lager grädde på den understa

bottnen .  Lägg den andra ovanpå .

BRED resten av grädden över Tårtan och på

kanterna eller spritsa kanterna .

DEKORERA  med alla slags röda bär .


ALL LYCKA TILL !


TREVLIG MIDSOMMARAFTON .















































SOLRUTOR I LÅNGPANNA , 20 ST .

 


                            HEJSAN  !


PRAKTISKT - DU  häller  upp degen  direkt  i  långpannan

och  plattar  sen  ut  den  med  mjölade  händer .


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör / margarin

5 dl vatten

50 g  jäst

1  tsk  salt

1 dl  solroskärnor

2 dl finriven morot 

6 dl rågsikt

6 - 7 dl  special vetemjöl

TILL PENSLING :

vatten och solroskärnor 

UGN :  200 grader .

 

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret .   Häll i  vattnet  och  värm  till  

fingervärme 37 grader.

SMULA ner jästen i en bunke .  Tillsätt degspadet 

och  rör  om tills jästen  löst sig .

TILLSÄTT salt, solroskärnor,  rågsikt,  och  nästan 

allt  vetemjöl  special .

Arbeta  degen  smidig  i maskin  eller  för  hand .

LÅT degen  jäsa  övertäckt  ca  40 minuter .

SKRAPA  ner degen i en långpanna, ca 30x 40 cm ,

klädd  med  bakplåtspapper.

Platta  ut  degen  med  handen  och  markera  rutor 

med  en  mjölad  kniv .

LÅT  brödet  jäsa  övertäckt ca 30 minuter .

Pensla med  ljummet  vatten och strö över solroskärnor.

GRÄDDA  i  nedre delen av ugnen ca 20 - 25 minuter .

Stjälp upp på galler och låt kallna under bakduk .

VARSÅGODA !


LYCKA TILL !