söndag 30 augusti 2020

MUMSIGA SKRÄDKAKOR, 4ST .


                  HEJSAN !

Att de heter skrädkakor kommer av
att skräda det är ett gammalt ord för sikta,
alltså bakas de av siktat rågmjöl- rågsikt.
HIMLA GODA , med bara smör på,- tycker jag !

HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl valfri mjölk
50 g jäst
9 dl rågsikt
2 msk sirap
1/2 msk salt
2 tsk stött fänkål
50 g flytande smör- & raps
ca 3 dl vetemjöl
UGN :  225 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM mjölken till 37 grader.
Rör ut jästen i degspadet .
MONTERA degknådaren .
Lägg  rågsikt, sirap, salt och fänkål
i matberedaren .
Kör matberedaren på  låg hastighet och
häll degvätskan och smöret genom tubröret.
Bearbeta degen några minuter tills degen är
smidig .  STRÖ över en nypa mjöl och låt
degen jäsa övertäckt ca 30 min.
STÄLL ÄGGKLOCKAN !
TILLSÄTT vetemjölet och arbeta in det i degen
på låg hastighet i maskinen .
TA UPP degen på bakbordet, knåda den lätt .
Dela degen i 4 lika delar och forma till släta bullar.
KAVLA ut degen till runda kakor .
Lägg dem på bakpappersklädd plåt och ta ut ett hål
i mitten på varje kaka, ca 5 cm i diameter.
Nagga hålkakorna med gaffel .
DE små rundlarna får jäsa med som små-bullar .
Låt hålkakorna jäsa under bakduk ca 25 min.
STÄLL ÄGGKLOCKAN !
GRÄDDA mitt i ugnen ca 12 minuter. STÄLL ÄGGKLOCKAN.
Låt bröden svalna på galler, övertäckta med bakduk .

LYCKA TILL !