tisdag 14 december 2010

VERAS NÖTKAKA. UTAN MJÖL.

Eftersom det INTE är MJÖL i kakan,
blir den saftig,lite tung och
smakar jättegott.

Prova!

3 ägg
socker, samma vikt
som äggen (ca 180g)
150 g hasselnötter
1 tsk bakpulver

UGN:200 grader

Så här gör DU:
Smörj och bröa en form väl,
helst med löstagbar botten.

Väg äggen , ta samma vikt socker
och vispa ägg och socker pösigt.
Mal nötterna och blanda dem väl
med bakpulvret.
Rör ner blandningen i äggsmeten.

Häll smeten i formen och grädda
kakan i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Låt den svalna innan den stjälps upp.

Kakan går bra att frysa.

TIPS!
Kakan är lämplig som tårtbotten.

LYCKA TILL!

TOMTE-MORS APRIKOSBULLAR. 36 ST.

Återigen, barndomsminnen för mej.

Porösa vetebullar fyllda med
aprikosmos. Smaskens!

50 g jäst
5 dl mjölk
1 ägg
150-200 g smör
1/2 tsk salt
2 dl socker
ca 2 dl vetemjöl

FYLLNING:
2 Barnmatsburkar aprikospure

UGN: 250 grader

PENSLING:
Smält smör och strösocker.

Så här gör DU:
Smula jästen i en degbunke.
Smält fettet ,häll på mjölken
och värm till ca 37 grader.
Rör ut jästen med mjölkblandningen.
Blanda i salt,socker,ägg och det
mesta av mjölet.
Arbeta degen blank och smidig.
Låt den jäsa ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord
och knåda den väl.
Dela den i 36 delar.
Kavla ut varje degbit till en
rund platta.
Lägg en klick aprikospure i mitten
och vik ihop plattan till ett knyte
som formas till en rund bulle.
Lägg bullarna på smorda plåtar
att jäsa ytterligare ca 30minuter.

GRÄDDA bullarna ca 8 min. i mitten
av ugnen.
Lägg dem på galler under bakduk
att kallna.
Pensla dem med smält smör och
rulla dem i socker.
Bullarna går att frysa före glaseringen.

En tant, på våran gata bjöd in alla oss
barn som bodde på där, varje ANNANDAG-JUL
för att få smaka på TOMTE-MORS bullar.
Hon var alltid så snäll.

Hoppas att DU också smakar dessa jättegoda
bullar.

ALL LYCKA TILL!