Eftersom det INTE är MJÖL i kakan,
blir den saftig,lite tung och
smakar jättegott.
Prova!
3 ägg
socker, samma vikt
som äggen (ca 180g)
150 g hasselnötter
1 tsk bakpulver
UGN:200 grader
Så här gör DU:
Smörj och bröa en form väl,
helst med löstagbar botten.
Väg äggen , ta samma vikt socker
och vispa ägg och socker pösigt.
Mal nötterna och blanda dem väl
med bakpulvret.
Rör ner blandningen i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda
kakan i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Låt den svalna innan den stjälps upp.
Kakan går bra att frysa.
TIPS!
Kakan är lämplig som tårtbotten.
LYCKA TILL!
tisdag 14 december 2010
TOMTE-MORS APRIKOSBULLAR. 36 ST.
Återigen, barndomsminnen för mej.
Porösa vetebullar fyllda med
aprikosmos. Smaskens!
50 g jäst
5 dl mjölk
1 ägg
150-200 g smör
1/2 tsk salt
2 dl socker
ca 2 dl vetemjöl
FYLLNING:
2 Barnmatsburkar aprikospure
UGN: 250 grader
PENSLING:
Smält smör och strösocker.
Så här gör DU:
Smula jästen i en degbunke.
Smält fettet ,häll på mjölken
och värm till ca 37 grader.
Rör ut jästen med mjölkblandningen.
Blanda i salt,socker,ägg och det
mesta av mjölet.
Arbeta degen blank och smidig.
Låt den jäsa ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord
och knåda den väl.
Dela den i 36 delar.
Kavla ut varje degbit till en
rund platta.
Lägg en klick aprikospure i mitten
och vik ihop plattan till ett knyte
som formas till en rund bulle.
Lägg bullarna på smorda plåtar
att jäsa ytterligare ca 30minuter.
GRÄDDA bullarna ca 8 min. i mitten
av ugnen.
Lägg dem på galler under bakduk
att kallna.
Pensla dem med smält smör och
rulla dem i socker.
Bullarna går att frysa före glaseringen.
En tant, på våran gata bjöd in alla oss
barn som bodde på där, varje ANNANDAG-JUL
för att få smaka på TOMTE-MORS bullar.
Hon var alltid så snäll.
Hoppas att DU också smakar dessa jättegoda
bullar.
ALL LYCKA TILL!
Porösa vetebullar fyllda med
aprikosmos. Smaskens!
50 g jäst
5 dl mjölk
1 ägg
150-200 g smör
1/2 tsk salt
2 dl socker
ca 2 dl vetemjöl
FYLLNING:
2 Barnmatsburkar aprikospure
UGN: 250 grader
PENSLING:
Smält smör och strösocker.
Så här gör DU:
Smula jästen i en degbunke.
Smält fettet ,häll på mjölken
och värm till ca 37 grader.
Rör ut jästen med mjölkblandningen.
Blanda i salt,socker,ägg och det
mesta av mjölet.
Arbeta degen blank och smidig.
Låt den jäsa ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord
och knåda den väl.
Dela den i 36 delar.
Kavla ut varje degbit till en
rund platta.
Lägg en klick aprikospure i mitten
och vik ihop plattan till ett knyte
som formas till en rund bulle.
Lägg bullarna på smorda plåtar
att jäsa ytterligare ca 30minuter.
GRÄDDA bullarna ca 8 min. i mitten
av ugnen.
Lägg dem på galler under bakduk
att kallna.
Pensla dem med smält smör och
rulla dem i socker.
Bullarna går att frysa före glaseringen.
En tant, på våran gata bjöd in alla oss
barn som bodde på där, varje ANNANDAG-JUL
för att få smaka på TOMTE-MORS bullar.
Hon var alltid så snäll.
Hoppas att DU också smakar dessa jättegoda
bullar.
ALL LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)