söndag 13 november 2016

Med JUL i degen . 2 BRÖD .


HEJSAN !

DADEL OCH FIKONBRÖD

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
5 dl mjölk , 37 grader ,
1 /2 dl matolja ,
2 tsk salt ,
13 dl matbrödsmjöl, 4 sädesslag ,
50 g torkade dadlar ,
50 g torkade fikon ,
50 g hasselnötter ,

SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA  med att hacka frukt och nötter .
Lös upp jästen i den fingervarma mjölken .
Tillsätt olja och salt .
Blanda ner matbrödsmjölet  och  arbeta  degen smidig .
I slutet av knådningen arbetar Du in frukt och nöt - hack
i degen .
Låt därefter den färdigknådade  degen  vila i bunken
under bakduk i ca 45 minuter .
STJÄLP  upp degen på  bakbord och dela den i 2 lika
stora delar .
Forma  dessa  till avlånga släta  bröd och lägg dem i
smorda 1 1/2  - liters bakformar .
Ställ dem att jäsa  i ca 30 minuter .
SNITTA  de  färdigjästa bröden med en ytlig längsgående skåra.
GRÄDDA bröden i 200 grader varm ugn i ca 25 minuter.
Stjälp dem  nygräddade ur formarna  och låt dem svalna
under  bakduk .

Här behövs inget pålägg !

LYCKA TILL !


TANT FRIDAS PEPPARKAKA - TILL FARS DAG !


HEJSAN !

En gammaldags mjuk pepparkaka  med många kryddor
och lite lingonsylt - precis som förr .
Den håller sig saftig och är heller inte så dyr.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg ,
2 dl socker ,
1 1/2 dl filmjölk ,
1tsk ingefära,
1 tsk stött kardemumma ,
2 tsk malda nejlikor ,
1 tsk kanel ,
(original receptet är alla dessa kryddor,
men , jag tar 2 1/2 tsk pepparkakskrydda  istället )
+3 dl vetemjöl ,
1 tsk bikarbonat ,
50 g smält smör ,
1/2 - 1 dl lingonsylt ,

SÄTT UGNEN PÅ 175  GRADER .

Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt filen, kryddor
och mjölet blandat med bikarbonaten.
Rör sist ner det smälta smöret och lingonsylten .
Häll smeten i en smord och bröad eller mjölad form ,
ca 1 liter, och GRÄDDA i 175 grader ca 45 minuter
eller tills kakan känns torr .

LYCKA TILL !

så himla god !