måndag 4 juli 2022

PANNBIFF MED STUVAD VITKÅL, 2 - 3 portioner, mm....! (dagens middag )

 


                                   HEJSAN !

SÅ  himla gott ! - Det får Du laga igen , säger maken här !

Stuvad  vitkål var förr en rätt som ofta lagades till diabetiker .

Potatisen var bannlyst .

Vitkålen höjer inte blodsockret som potatis gör .


HÄR ÄR RECEPTET :

250 g nöt  eller  viltfärs ( jag hade nötfärs bara , ingen fläskfärs denna gången )      )

250 g fläskfärs 

1 gul lök                                                         

1 ägg 1/2 dl grädde

1 tsk psyllium - fibrer 

1 1/2 - 2 tsk salt

1/2 kryddmått vitpeppar

1/2 kryddmått kryddpeppar

3 msk smör


SÅ HÄR GÖR DU :

1 ) FINHACKA löken och stek den mjuk i smöret .Blanda färsen med ägg,

och grädde .  Rör ner kryddor och fibrer .

Blanda väl och låt svälla i kylen 30 minuter .

2)  FORMA  till små biffar, blöt händerna i kallt vatten  så fastnar inte 

smeten på händerna . Lägg på vattensköljd skärbräda .

3)  BRYN  biffarna i smör , ett par minuter på var sida .

Börja med hög värme , sänk efter vändningen ,  låt eftersteka på svag värme 

ca 5 min. Krydda lätt .


STUVAD VITKÅL :

1/2 liter vitkål i bitar .

2 msk smör 

2 dl grädde

1/2 ekologisk buljongtärning 

salt å peppar .


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SKÄR vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor .

Fräs i smöret, 10 min på medelvärme  utan att det tar färg .

Krydda och smula över buljongtärningen.

Häll på grädden och koka upp .

2 ) LÅT småputtra 30 min, rör då och då .

Blir stuvningen för tjock  späd med lite mjölk .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL 

( receptet är Annika Dahlqvist )







LÄTT JORDGUBBSGLASS , 4 port .

 


                            HEJSAN !


FRÄSCHT...  Jordgubbsglassen  

svalkar gott varma sommardagar ,  mm... Himla go' !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  frysta  jordgubbar 

1 burk kesella  jordgubb/ lime,  250 g

Skal och saft av en lime

1 msk vaniljsocker 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÄGG de frysta jordgubbarna i en matberedare

och mixa i någon minut .

Lägg  över jordgubbsröran i en skål och blanda ner

kesella, rivet limeskal, limesaft och vaniljsocker .

2)  LÄGG  glassen i en plastskål och ställ in i 

frysen i minst i minst 4 timmar .

LYCKA TILL !