HEJSAN !
SÅ himla gott ! - Det får Du laga igen , säger maken här !
Stuvad vitkål var förr en rätt som ofta lagades till diabetiker .
Potatisen var bannlyst .
Vitkålen höjer inte blodsockret som potatis gör .
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g nöt eller viltfärs ( jag hade nötfärs bara , ingen fläskfärs denna gången ) )
250 g fläskfärs
1 gul lök
1 ägg 1/2 dl grädde
1 tsk psyllium - fibrer
1 1/2 - 2 tsk salt
1/2 kryddmått vitpeppar
1/2 kryddmått kryddpeppar
3 msk smör
SÅ HÄR GÖR DU :
1 ) FINHACKA löken och stek den mjuk i smöret .Blanda färsen med ägg,
och grädde . Rör ner kryddor och fibrer .
Blanda väl och låt svälla i kylen 30 minuter .
2) FORMA till små biffar, blöt händerna i kallt vatten så fastnar inte
smeten på händerna . Lägg på vattensköljd skärbräda .
3) BRYN biffarna i smör , ett par minuter på var sida .
Börja med hög värme , sänk efter vändningen , låt eftersteka på svag värme
ca 5 min. Krydda lätt .
STUVAD VITKÅL :
1/2 liter vitkål i bitar .
2 msk smör
2 dl grädde
1/2 ekologisk buljongtärning
salt å peppar .
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SKÄR vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor .
Fräs i smöret, 10 min på medelvärme utan att det tar färg .
Krydda och smula över buljongtärningen.
Häll på grädden och koka upp .
2 ) LÅT småputtra 30 min, rör då och då .
Blir stuvningen för tjock späd med lite mjölk .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL
( receptet är Annika Dahlqvist )