tisdag 18 juli 2023

VANILJDOFTANDE BLÅBÄRSGÖMMOR , 25 ST. 55 MINUTER .

 


                        HEJSAN  !


DESSA  BLÅBÄRSGÖMMOR  GÅR  BRA  ATT FRYSA .

Men  vänta  i så  fall  med  glasyren   tills  de  tinat .


Riktigt  goda  bjudnings  kakor ,  och  dessutom

vackra  att  se  på  ,  ( gärna liten kvist lavendel, + ett blåbär ) .

Väldigt uppskattade !


HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN :

200 g smör

5 dl vetemjöl

3 msk strösocker

1 ägg

FYLLNING :

350  g  mandelmassa

175  g  smör / margarin

rumsvarmt 

3  msk  strösocker

2  tsk  vaniljsocker

3  ägg

2  dl  blåbär

GLASYR :
3  dl  florsocker

1 - 2  msk vatten

GARNERING :

lavendelblommor  ( finns att köpa i affären)


SÅ HÄR GÖR DU :

BOTTEN :

1)  BLANDA  smör, mjöl, socker och ägg 

till  en  deg , gärna  i en  matberedare .

Forma  degen  till  en  rulle . 

Skär  rullen  i  25  jämnstora  bitar  och

tumma  ut  dem  i  aluminiumformar .

 Ha  lite  vetemjöl  till  hands  så  går  det  lättare.

Låt  stå  i  kylen  , ca  30  minuter .

2)  SÄTT  ugnen  på  200  grader .

3)  FYLLNING :

RIV  mandelmassan  grovt  och  blanda  den 

med  smör,  socker och  vaniljsocker .

Tillsätt  ett  ägg  i  taget  under  omrörning .

4)  SÄTT  aluminiumformarna  på  en  plåt 

och  nagga  degen .

Fördela  fyllningen  i  formarna  och  tryck 

ner  några  blåbär  i  varje .

GRÄDDA  tills  de  fått  fin  färg  och  

fyllningen  stelnat ,  ca  15  minuter .

Låt  svalna .

GLASYR :

BLANDA  florsocker  och  vatten  i  en  skål

och  bred  glasyren  på  kakorna .

Vill DU  garnera  med  lavendelblommor ,

lägg  på  dem  innan  glasyren  stelnat .


LYCKA  TILL !

SÅ FINA  OCH  JÄTTEGODA !