HEJSAN !
DESSA BLÅBÄRSGÖMMOR GÅR BRA ATT FRYSA .
Men vänta i så fall med glasyren tills de tinat .
Riktigt goda bjudnings kakor , och dessutom
vackra att se på , ( gärna liten kvist lavendel, + ett blåbär ) .
Väldigt uppskattade !
HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTEN :
200 g smör
5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 ägg
FYLLNING :
350 g mandelmassa
175 g smör / margarin
rumsvarmt
3 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl blåbär
GLASYR :
3 dl florsocker
1 - 2 msk vatten
GARNERING :
lavendelblommor ( finns att köpa i affären)
SÅ HÄR GÖR DU :
BOTTEN :
1) BLANDA smör, mjöl, socker och ägg
till en deg , gärna i en matberedare .
Forma degen till en rulle .
Skär rullen i 25 jämnstora bitar och
tumma ut dem i aluminiumformar .
Ha lite vetemjöl till hands så går det lättare.
Låt stå i kylen , ca 30 minuter .
2) SÄTT ugnen på 200 grader .
3) FYLLNING :
RIV mandelmassan grovt och blanda den
med smör, socker och vaniljsocker .
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning .
4) SÄTT aluminiumformarna på en plåt
och nagga degen .
Fördela fyllningen i formarna och tryck
ner några blåbär i varje .
GRÄDDA tills de fått fin färg och
fyllningen stelnat , ca 15 minuter .
Låt svalna .
GLASYR :
BLANDA florsocker och vatten i en skål
och bred glasyren på kakorna .
Vill DU garnera med lavendelblommor ,
lägg på dem innan glasyren stelnat .
LYCKA TILL !
SÅ FINA OCH JÄTTEGODA !