onsdag 2 februari 2022

MIN GODA KÖTTFÄRSPAJ MED PARMESANOST . - 2 PORT.

 


                                 HEJSAN !

MUMSIG  paj med mycket smak , här använder jag   

FILODEG som ger  ett  fint  å  frasigt pajskal .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 ark filodeg

2 tsk olja

200 g nötfärs

1 dl tomatsås med örtkryddor

salt , peppar

1 röd paprika

2 msk grovt riven parmesanost 

UGN :  225 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR filodegen i 6 kvadrater, ca 12 x 12 cm .

Pensla degplattorna  med olja och lägg vardera 

tre plattor i två små pajformar .

Vrid varje blad en aning så att kanten blir flikig .

Tryck försiktigt så att degen formar sig efter 

pajformens botten .

Se till att de inte får för mycket färg .

GRÄDDA mitt i ugnen ca 5 min.

Se till att de inte får för mycket färg.

STEK färsen smulig  i stekpanna .

Blanda ner tomatsåsen och smaka av med salt 

och peppar .

HALVERA kärna ur och skölj paprikan .

Koka halvorna i vatten ca 5 minuter.

LÅT ligga i en plastpåse 5 minuter , så skalet lossnar.

Dra av skalet och skär paprikahalvorna i långa strimlor.

FÖRDELA köttfärssåsen  i de båda pajskalen .

Toppa med paprika och strö över lite parmesan .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



SOLSKENS KAKA MED MOCKA GLASYR .

 


                                 HEJSAN !


FESTLIG  som en tårta blir den här kakan  med sin goda kaffeglasyr 

och många mandlar - mandelspån .


HÄR  ÄR  RECEPTET :

2 ägg

1 1/2  dl  strösocker

100 g smält smör/margarin

25 g sötmandel

2 msk grädde

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

GLASYR :

1 dl  florsocker

1 tsk vaniljsocker

2 msk smält smör/margarin

1 - 1 1/2 msk starkt kallt kaffe

rostade mandelspån till garnering .


SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  ägg  och  socker  pösigt .

TILLSÄTT  smält  smör,  mald  mandel och  grädde .

SIKTA  sist  ner  mjölet  blandat  med  bakpulvret .

HÄLL  smeten  i  en  väl  smord,  och  mjölad  form 

ca  1 1/2  liter ,  och  grädda  i  175  grader  ca  40  min,

eller  tills  kakan  känns  torr .

GLASYR :

SIKTA  florsocker  och  vaniljsocker  och  blanda  ner

det  i  det  smälta  smöret .

TILLSÄTT  kaffet  och  rör  till  en  slät  massa .

BRED  glasyren  över  den  ljumma  kakan  och

strö  på  rostade  mandelspån . (rosta mandelspån i torr stekpanna,- aning färg)

SERVERING :  vispad  grädde ,

mm...så himla god !


LYCKA TILL !