torsdag 19 oktober 2017

SPENATSOPPA MED OST , 4-6 PERS.



                 HEJSAN !

ÄRTSOPPA  i  all  ära,  men  spenatsoppa  är  inte
heller  någon  dålig  inledning  på  den  klassiska 
torsdagsmiddagen .   ....mmm.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  paket  fryst,  hackad  bladspenat (450 g)
1  gul  lök ,
1/2  tsk  riven  muskotnöt ,
1-2  krm  kajennpeppar ,
2  dl  matlagningsgrädde ,
1  liter  vatten ,
3  msk  koncentrerad  kyckling- eller
grönsaksfond ,
3  dl  riven  lagrad   ost (t ex Västerbottens- eller
cheddarost , ca  100 g )
olja,  salt,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  finhacka  löken .
Fräs  löken  i  2  msk  olja  i 
ca  3  minuter .
Krydda  med  muskot och  kajennpeppar.
TILLSÄTT  spenaten  och  rör  om.
Blanda  i  grädde,  vatten  och  fond .
Låt  koka  i  ca  10  minuter .
Ta  kastrullen  från  värmen  och
rör  ner  osten .

SMAKLIG  MÅLTID  !
och
LYCKA  TILL !

MAJSSOPPA MED CHILISTING 4 PERS.




                       HEJSAN !

En  len  majssoppa  där  chili  och  starka  korvar
bryter  av  med  hett  sting,  vad  sägs  om  det ?
mmm...gott  men  starkt .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  burkar  majs (340 g)
2  gula  lökar ,
2-3  chilifrukter ,
1  msk  spiskummin ,
1  tsk  gurkmeja ,
1  liter  vatten ,
3  msk  koncentrerad  kyckling-
eller  grönsaksfond ,
1  dl  matlagningsgrädde ,
1/2  lime  färskpressad  juice,
3  kryddiga  korvar  (t ex KABANOSS , ca 240 g)
olivolja ,
salt,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  grovhacka  löken .
Dela , kärna  ur  och  strimla  chilifrukterna.
Fräs  löken i  2  msk  olja .
Tillsätt  spiskummin  och  gurkmeja .
HÄLL  av  majsen ,  blanda  ner  i  fräset
och  rör  om .
Tittsätt  vatten  och  fond .
Koka  upp  soppan  och  sjud  i  ca  10  min.
TA  kastrullen  från  värmen .
Mixa  soppan  slät  med  stavmixer .
Tillsätt  grädde,  limejuice  och  1/2  tsk  salt.
Låt  soppan  bli  varm .
SKÄR  korven  i  skivor  och  stek  5  minuter.

SERVERA  SOPPAN  MED  KORVEN
och
små  skivor  av  röd och grön  paprika(för färgens skull )

LYCKA  TILL !

SEJ UNDER CITRON- OCH CHUTNYTÄCKE 4 PERS.




                      HEJSAN !

Här  får  sej ,  skinka  och  mango  samsas  i  en  form
under  ett  täcke  av  mango  chutney  och  rikligt med
finrivet  citronskal .
mmm....

HÄR  ÄR  RECEPTET :
400 - 500 g  sej (eller annan vit  fisk)
150  g  rökt  skinka  i  bit ,
100  g  fryst,  tinad  mango  i  tärningar
1  dl  mango  chutney ,
1 ½  citron  finrivet  skal ,
2  krm  chiliflakes ,
1  dl  riven  lagrad  ost ,
olivolja,
salt,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Sätt  ugnen  på  225  grader .
SKÄR  fisken  i  2 - 3  cm  stora  bitar .
Skär  skinkan  i  små  tärningar .
LÄGG  fisken  i  bottnen  på  en  smord
ugnssäker  form .
Strö  över  ½  tsk  salt .
Strö  över  skink-  och  mangotärningar .
BLANDA  chutney,  citronskal,  4  msk 
olivolja  och  chiliflakes  i  en  skål .
Bre  röran  ovanpå  fisken.
Strö  över  osten .
STÄLL  in  i  ugnen  i  15 - 20 minuter.
SERVERA  gärna  med  couscous  eller 
pressad  potatis .
Och  några  goda  tomater .

HOPPAS  PÅ  SMAKLIG  MÅLTID !
och
LYCKA  TILL !