torsdag 19 oktober 2017
SPENATSOPPA MED OST , 4-6 PERS.
HEJSAN !
ÄRTSOPPA i all ära, men spenatsoppa är inte
heller någon dålig inledning på den klassiska
torsdagsmiddagen . ....mmm.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket fryst, hackad bladspenat (450 g)
1 gul lök ,
1/2 tsk riven muskotnöt ,
1-2 krm kajennpeppar ,
2 dl matlagningsgrädde ,
1 liter vatten ,
3 msk koncentrerad kyckling- eller
grönsaksfond ,
3 dl riven lagrad ost (t ex Västerbottens- eller
cheddarost , ca 100 g )
olja, salt,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka löken .
Fräs löken i 2 msk olja i
ca 3 minuter .
Krydda med muskot och kajennpeppar.
TILLSÄTT spenaten och rör om.
Blanda i grädde, vatten och fond .
Låt koka i ca 10 minuter .
Ta kastrullen från värmen och
rör ner osten .
SMAKLIG MÅLTID !
och
LYCKA TILL !
MAJSSOPPA MED CHILISTING 4 PERS.
HEJSAN !
En len majssoppa där chili och starka korvar
bryter av med hett sting, vad sägs om det ?
mmm...gott men starkt .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 burkar majs (340 g)
2 gula lökar ,
2-3 chilifrukter ,
1 msk spiskummin ,
1 tsk gurkmeja ,
1 liter vatten ,
3 msk koncentrerad kyckling-
eller grönsaksfond ,
1 dl matlagningsgrädde ,
1/2 lime färskpressad juice,
3 kryddiga korvar (t ex KABANOSS , ca 240 g)
olivolja ,
salt,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och grovhacka löken .
Dela , kärna ur och strimla chilifrukterna.
Fräs löken i 2 msk olja .
Tillsätt spiskummin och gurkmeja .
HÄLL av majsen , blanda ner i fräset
och rör om .
Tittsätt vatten och fond .
Koka upp soppan och sjud i ca 10 min.
TA kastrullen från värmen .
Mixa soppan slät med stavmixer .
Tillsätt grädde, limejuice och 1/2 tsk salt.
Låt soppan bli varm .
SKÄR korven i skivor och stek 5 minuter.
SERVERA SOPPAN MED KORVEN
och
små skivor av röd och grön paprika(för färgens skull )
LYCKA TILL !
SEJ UNDER CITRON- OCH CHUTNYTÄCKE 4 PERS.
HEJSAN !
Här får sej , skinka och mango samsas i en form
under ett täcke av mango chutney och rikligt med
finrivet citronskal .
mmm....
HÄR ÄR RECEPTET :
400 - 500 g sej (eller annan vit fisk)
150 g rökt skinka i bit ,
100 g fryst, tinad mango i tärningar
1 dl mango chutney ,
1 ½ citron finrivet skal ,
2 krm chiliflakes ,
1 dl riven lagrad ost ,
olivolja,
salt,
SÅ HÄR GÖR DU :
Sätt ugnen på 225 grader .
SKÄR fisken i 2 - 3 cm stora bitar .
Skär skinkan i små tärningar .
LÄGG fisken i bottnen på en smord
ugnssäker form .
Strö över ½ tsk salt .
Strö över skink- och mangotärningar .
BLANDA chutney, citronskal, 4 msk
olivolja och chiliflakes i en skål .
Bre röran ovanpå fisken.
Strö över osten .
STÄLL in i ugnen i 15 - 20 minuter.
SERVERA gärna med couscous eller
pressad potatis .
Och några goda tomater .
HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !
och
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)