söndag 26 augusti 2018

SMÖRGÅSTÅRTA , KÄRLEKS-MARTIN, 4-6 PORT.



              HEJSAN !
Den här smörgåstårta rullen, har  fått sitt namn efter en kärlekskrank man
som uppvaktade grannens  hushållerska med smörgåstårta för att vinna
hennes hjärta .  VILKET i sin tur  ledde till ständig fejd mellan grannarna...
berättar  Ulf Elving om denna skapelse.

HÄR ÄR RECEPTET :
5 skivor landgångsbröd,
FYLLNING :
250 g färska champinjoner,
200 g kräftstjärtar i lake ,
400 g bredbar kräftost ,
2 msk riven pepparrot,
svartpeppar,
smör till stekning.
GARNITYR :
1/4 av kräftröran,
100 g hackade kräftor,
1 dl finskuren dill,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA och smörfräs champinjonerna, låt dem svalna .
Grovhacka kräftstjärtarna .
BLANDA kräftost med hackade kräftstjärtar .
Tillsätt riven pepparrot, smör- frästa champinjoner och
svartpeppar.
SKÄR bort kanterna på brödet.  Lägg ut folie och ovanpå
folien smörpapper och rada upp landgångsbröden intill varandra .
Bred  ut 3/4 av fyllningen på brödskivorna.
Rulla försiktigt ihop rulltårtan och placera skarven neråt.
LÅT rullen ligga kallt och fukta igenom  några timmar.
TA BORT SMÖRPAPPRET  och stryk resten av krämen på
rullens utsidor .
GARNERA med kräftorna och dillen .

LYCKA TILL !

BROCCOLI- & ÄDELOSTSOPPA , 2 PORT.



               
            HEJSAN !

Det här är då himla gott , prova att smaka Du också !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g broccoli,
2 1/2 dl buljong av 1 tärning ,
2 1/2 dl lättmjölk,
100 g mjukost med ädelostsmak,
TILLBEHÖR : bröd.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR broccolin i små buketter .
Koka på låg värme i buljongen i 5 min.
Värm mjölken i en annan kastrull  och vispa ner osten .
Blanda med broccolin och buljongen .
SERVERA, med ett gott bröd.

SMAKLIG MÅLTID !

JANETS LINGON-PARFAIT .8 - 10 PORT.



               HEJSAN !

En uppfriskande dessert ,  kan man säga om denna,
med lite syrlig fyllning av gräddig lingonkräm.
KAKBOTTNEN  smakar  kryddigt av krossade  pepparkakor.

HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTNEN:
3 dl krossade pepparkakor ,
1 dl smält smör,
FYLLNING:
1/2 liter lingon,
3 äggulor,
1 dl strösocker,
5 dl vispgrädde,
DEKORATION:
2 msk lingon,
UGN : 175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
Bottnen  krossa pepparkakorna och blanda med smält smör.
Tryck ut blandningen i en form med  löstagbar botten,
gärna med ett bakplåtspapper i botten .  GRÄDDA i 15 min.
FYLLNING:  Tina lingonen om de är frysta .
Vispa äggulor och socker poröst . MIXA bären och rör ner
PURE'N  i äggblandningen .  KOKA upp grädden och häll
den genast över lingonblandningen  under kraftig vispning.
Låt svalna .
HÄLL fyllningen över  kakbottnen  i formen .
Låt den stå i frysen minst 4 timmar .
Ta  fram den 20-30 min före servering.
Strö till sist över några lingon som dekoration.

LYCKA TILL !


LÄCKERT FYLLD FLÄSKKARRE' 4 PORT.



                HEJSAN !

Ibland  längtar  man  efter  en  riktig  klassisk  söndagsmiddag -
en härlig stek som doftar gott från ugnen !
Lättlagad plommonspäckad  FLÄSKKARRE' .
Mer och mer har vi kommit ifrån riktiga söndags-middagar
då hela familjen träffades och åt middag tillsammans .
Så varför inte bjuda hem farmor å mormor, fastrar å mostrar .
HÄR  ÄR  RECEPTET :
1 kg  kotlettrad eller FLÄSKKARRE'
(magrare med kotlettrad )
10 - 15 katrinplommon (utan kärna)
1 1/2 tsk salt,
2 krm vitpeppar,
1 msk smör/margarin,
TILLBEHÖR :
sås,  kokt potatis,  gröna bönor,  äppelmos,
UGN :125 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
Gör 2 hål genom hela steken, använd skaftet av en träsked
eller ett  bryne .  Stoppa in katrinplommonen från båda sidor
så hela köttbiten blir späckad .
KRYDDA  köttet  med  salt och peppar  runt om .
Smörj en ugnsfast form med matfett .
Lägg kotlettraden i formen .
STICK in en köttermometer  se till att spetsen hamnar i köttets
tjockaste del .  Stek mitt i ugnen tills termometern visar 68 grader,
ca  1 1/2  timme .  Svep  in  steken  i aluminiumfolie .
Låt vila ca 10 minuter.  Skär loss benet och skiva köttet .
SÅS :
4 dl sky + grädde ,
2 msk vetemjöl eller MAIZENA,
salt å peppar ,  eventuellt lite soja.
VISPA ur ugnsformen med ca 2 dl varmt vatten .
Mät upp skyn och häll den i en kastrull .
Red med mjöl utrört i lite vatten  eller MAIZENA.
Koka upp såsen under vispning och låt koka 3 - 5 min.
SPÄD med lite  mer vatten eller grädde om det behövs.
Smaka  av med salt och peppar .
Tillsätt eventuellt ett par droppar soja till lagom färg.

SMAKLIG  MÅLTID !
LYCKA TILL !

SÖTA CITRONGIFFLAR , 32 ST




                            HEJSAN !

Gifflarna  är mycket porösa och saftiga eftersom jag valt att göra en kalljäst deg.
Jag har fyllt  gifflarna  med en frisk och syrlig citronkräm .
mmm...underbart goa !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200 g smör/margarin,
3/4 dl socker,
2 ägg,
50 g jäst,
2 dl mjölk,
ca 11 dl vetemjöl, BERTE QVARN
ca 1 dl  LEMON  CURD,
PENSLING:
ägg, och mandelspån,
UGN :  250 GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  matfett  och  socker  poröst,  tillsätt äggen ett i taget och  rör mellan  varven .
Rör  ut  jästen  i  mjölken  och  tillsätt  denna .
Blanda ner mjölet lite i sänder och arbeta samman till en smidig  deg.
TA upp degen på mjölat  bakbord  och  dela  den i  4 lika stora bitar .
Kavla ut varje bit till en rund kaka , ca  30 cm i diameter,  och skär kakan i
8 lika stora  tårtbitar .
LÄGG  en klick LEMON CURD  på  varje tårtbit på den breda sidan  och rulla
samman  till  en  giffel .
Placera  gifflarna  på  bakpappersklädd plåt  och låt dem jäsa  under bakduk
ca  1 1/2  timme (till dubbel storlek).
Pensla med uppvispat  ägg  och  strö  på mandelspån.
GRÄDDA  gifflarna  i ugnen 5 - 8  minuter.

LYCKA TILL !