söndag 26 augusti 2018
SMÖRGÅSTÅRTA , KÄRLEKS-MARTIN, 4-6 PORT.
HEJSAN !
Den här smörgåstårta rullen, har fått sitt namn efter en kärlekskrank man
som uppvaktade grannens hushållerska med smörgåstårta för att vinna
hennes hjärta . VILKET i sin tur ledde till ständig fejd mellan grannarna...
berättar Ulf Elving om denna skapelse.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 skivor landgångsbröd,
FYLLNING :
250 g färska champinjoner,
200 g kräftstjärtar i lake ,
400 g bredbar kräftost ,
2 msk riven pepparrot,
svartpeppar,
smör till stekning.
GARNITYR :
1/4 av kräftröran,
100 g hackade kräftor,
1 dl finskuren dill,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA och smörfräs champinjonerna, låt dem svalna .
Grovhacka kräftstjärtarna .
BLANDA kräftost med hackade kräftstjärtar .
Tillsätt riven pepparrot, smör- frästa champinjoner och
svartpeppar.
SKÄR bort kanterna på brödet. Lägg ut folie och ovanpå
folien smörpapper och rada upp landgångsbröden intill varandra .
Bred ut 3/4 av fyllningen på brödskivorna.
Rulla försiktigt ihop rulltårtan och placera skarven neråt.
LÅT rullen ligga kallt och fukta igenom några timmar.
TA BORT SMÖRPAPPRET och stryk resten av krämen på
rullens utsidor .
GARNERA med kräftorna och dillen .
LYCKA TILL !
BROCCOLI- & ÄDELOSTSOPPA , 2 PORT.
HEJSAN !
Det här är då himla gott , prova att smaka Du också !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g broccoli,
2 1/2 dl buljong av 1 tärning ,
2 1/2 dl lättmjölk,
100 g mjukost med ädelostsmak,
TILLBEHÖR : bröd.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR broccolin i små buketter .
Koka på låg värme i buljongen i 5 min.
Värm mjölken i en annan kastrull och vispa ner osten .
Blanda med broccolin och buljongen .
SERVERA, med ett gott bröd.
SMAKLIG MÅLTID !
JANETS LINGON-PARFAIT .8 - 10 PORT.
HEJSAN !
En uppfriskande dessert , kan man säga om denna,
med lite syrlig fyllning av gräddig lingonkräm.
KAKBOTTNEN smakar kryddigt av krossade pepparkakor.
HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTNEN:
3 dl krossade pepparkakor ,
1 dl smält smör,
FYLLNING:
1/2 liter lingon,
3 äggulor,
1 dl strösocker,
5 dl vispgrädde,
DEKORATION:
2 msk lingon,
UGN : 175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
Bottnen krossa pepparkakorna och blanda med smält smör.
Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten,
gärna med ett bakplåtspapper i botten . GRÄDDA i 15 min.
FYLLNING: Tina lingonen om de är frysta .
Vispa äggulor och socker poröst . MIXA bären och rör ner
PURE'N i äggblandningen . KOKA upp grädden och häll
den genast över lingonblandningen under kraftig vispning.
Låt svalna .
HÄLL fyllningen över kakbottnen i formen .
Låt den stå i frysen minst 4 timmar .
Ta fram den 20-30 min före servering.
Strö till sist över några lingon som dekoration.
LYCKA TILL !
LÄCKERT FYLLD FLÄSKKARRE' 4 PORT.
HEJSAN !
Ibland längtar man efter en riktig klassisk söndagsmiddag -
en härlig stek som doftar gott från ugnen !
Lättlagad plommonspäckad FLÄSKKARRE' .
Mer och mer har vi kommit ifrån riktiga söndags-middagar
då hela familjen träffades och åt middag tillsammans .
Så varför inte bjuda hem farmor å mormor, fastrar å mostrar .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg kotlettrad eller FLÄSKKARRE'
(magrare med kotlettrad )
10 - 15 katrinplommon (utan kärna)
1 1/2 tsk salt,
2 krm vitpeppar,
1 msk smör/margarin,
TILLBEHÖR :
sås, kokt potatis, gröna bönor, äppelmos,
UGN :125 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
Gör 2 hål genom hela steken, använd skaftet av en träsked
eller ett bryne . Stoppa in katrinplommonen från båda sidor
så hela köttbiten blir späckad .
KRYDDA köttet med salt och peppar runt om .
Smörj en ugnsfast form med matfett .
Lägg kotlettraden i formen .
STICK in en köttermometer se till att spetsen hamnar i köttets
tjockaste del . Stek mitt i ugnen tills termometern visar 68 grader,
ca 1 1/2 timme . Svep in steken i aluminiumfolie .
Låt vila ca 10 minuter. Skär loss benet och skiva köttet .
SÅS :
4 dl sky + grädde ,
2 msk vetemjöl eller MAIZENA,
salt å peppar , eventuellt lite soja.
VISPA ur ugnsformen med ca 2 dl varmt vatten .
Mät upp skyn och häll den i en kastrull .
Red med mjöl utrört i lite vatten eller MAIZENA.
Koka upp såsen under vispning och låt koka 3 - 5 min.
SPÄD med lite mer vatten eller grädde om det behövs.
Smaka av med salt och peppar .
Tillsätt eventuellt ett par droppar soja till lagom färg.
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
SÖTA CITRONGIFFLAR , 32 ST
HEJSAN !
Gifflarna är mycket porösa och saftiga eftersom jag valt att göra en kalljäst deg.
Jag har fyllt gifflarna med en frisk och syrlig citronkräm .
mmm...underbart goa !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin,
3/4 dl socker,
2 ägg,
50 g jäst,
2 dl mjölk,
ca 11 dl vetemjöl, BERTE QVARN
ca 1 dl LEMON CURD,
PENSLING:
ägg, och mandelspån,
UGN : 250 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett och socker poröst, tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varven .
Rör ut jästen i mjölken och tillsätt denna .
Blanda ner mjölet lite i sänder och arbeta samman till en smidig deg.
TA upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora bitar .
Kavla ut varje bit till en rund kaka , ca 30 cm i diameter, och skär kakan i
8 lika stora tårtbitar .
LÄGG en klick LEMON CURD på varje tårtbit på den breda sidan och rulla
samman till en giffel .
Placera gifflarna på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under bakduk
ca 1 1/2 timme (till dubbel storlek).
Pensla med uppvispat ägg och strö på mandelspån.
GRÄDDA gifflarna i ugnen 5 - 8 minuter.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)