måndag 10 oktober 2022

GLASSDESSERT MED CHOKLADSÅS ELLER KOLASÅS 4 -6 PORT .

 


                                 HEJSAN !


I söndags  hade vi det här till dessert !

Jag brukar nästan alltid ha någon dessert lördag eller söndag .

Barnen blev så glada  förr om åren,  när det var något som 

skilde sig från vardagen !

Men ibland arbetade jag helg -  då fick det bli glasspinne från frysen !

Gamla vanor är inte lätt att rubba !


HÄR ÄR RECEPTET :

3/4 liter glass

1 paket hallon , 200 g  eller       

2 bananer

1/2 påse små maränger 

CHOKLADSÅS :

3/4 dl vatten 

3/4 dl kakao

3/4 dl strösocker

KOLASÅS :

2 1/2 dl mellan - eller vispgrädde

1 dl farinsocker

1/2 dl ljus sirap 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) VISPA samman ingredienserna till chokladsåsen  och

låt den koka några minuter tills den är blank och 

lagom tjock .  Låt svalna .  Den tjocknar mer när den kallnar.

2)  VARNA glass , chokladsås, hallon eller skivade bananer

och maränger ...     LYCKA TILL !


KOLASÅSEN :

1)  VISPA  samman ingredienserna i en liten kastrull .

2)   KOKA  ca 10 minuter tills den är tjockflytande .

           LYCKA TILL !


ZUCCHINIPLÄTTAR , 4 portioner , (lunch) .

 


                              HEJSAN !


Det här är inte min favorit !

Men kanske Eran ?

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 zucchini

4 ägg 

2 dl västerbottenost 

2 dl mandelmjöl

1/2 tsk cayennepeppar

smör eller kokosfett / margarin

att steka i 

lite creme fraiche eller majonnäs

att klicka ovanpå 

ishavs - rom 

1 liten rödlök


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RIV  zucchinin grovt  och  lägg  i  durkslag .

Salta och låt dra i några minuter och krama ur vätskan .

2)   VISPA  äggen .  Riv västerbottenost fint .

Blanda ner den rivna zucchinin, ägg, västerbottenost,

mandelmjöl och kryddor .

3)  HETTA upp smör och stek plättarna på bägge sidor

tills de fått färg .

4)   SERVERA med klickar av creme fraiche / majonnäs,

ishavs - rom och finhackad rödlök .

SMAKLIG MÅLTID ,

LYCKA TILL !