måndag 10 september 2018

KRYDDIG KYCKLINGGRYTA MED KOKOS, 6 PORT.



                        HEJSAN !

Vilken  härlig  doft  som  sprider  sig  i  köket - curry,
kardemumma,  koriander  och  kokos !
Använd  gärna  kycklingdelar  i stället  för  hel  kyckling
så  går  det  lättare .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  gula  lökar
2 pressade  vitlöksklyftor
1  msk  olja
1/2  tsk  kardemumma
1  tsk  koriander
2-3 tsk  färsk riven ingefära
eller  1  tsk  malen
1/2  msk  gurkmeja
1-2  dl  vatten
1  kycklingbuljongtärning
1/2- 1 grön chilipeppar
2 1/2 dl kokosmjölk, krämig
1, 2 kg  kycklingdelar ben och lår
1 msk smör/margarin
salt å vitpeppar
2 skivade salladslökar
SERVERING:
jasminris eller råris
mango chutney

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS  lök och vitlök i olja i en gryta .
Blanda i kryddorna och låt dem fräsa med en stund.
Tillsätt  vatten och buljongtärning.
Kärna ur och finhacka chilin.
Tillsätt den och kokosmjölken.
BRYN kycklingdelarna i matfett i en stekpanna .
Salta och peppra och lägg över delarna i grytan .
Låt koka sakta under lock  ca 30 min.  Rör då och då.
BLANDA i salladslöken och koka upp .
SERVERA  med ris, mango chutney och gärna en
sallad av tomat , HARICOTS VERTS  och rödlök.

LYCKA TILL !

KASSLERGRATÄNG MED CURRY & MANGOSÅS, 4 PORT.



                 HEJSAN !

Tänka  sig ;  en  värmande gryta  eller en gyllene gratäng
mitt på bordet  bland  levande  ljus  - vilken trevlig middag
i  höstrusket .
Här har jag hällt över en orientalisk  kryddad sås  med
mangotärningar  och lagom sting av tabasco.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kassler
MANGOSÅS :
1 nästan mogen mango (eller 1 paket fryst)
2 vitlöksklyftor,  hackade
2 tsk orientalisk curry
2 msk  TOMATPURE
1 msk smör/margarin
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt
2 stänk tabasco, ca 2 krm
1 dl riven ost
1 msk kokosflingor
SERVERING :
kokt ris,  färsk spenat  och aubergine
UGN :225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA  kasslern och lägg den på ett  ugnssäkert fat .
MANGOSÅS :
Skala och skär mangon i småbitar.
Fräs  mango,  vitlök,  curry  och  TOMATPURE
i matfettet  i  en  kastrull .
Tillsätt  grädde  och  smaka  av  med salt  och  tabasco.
HÄLL  såsen  över  kasslern  och  strö  över  osten
och  kokosflingorna .   Tillaga  i  ugnen  ca  20  minuter.
SERVERA  med  ris  och  färska  spenatblad,  gärna
med  vitlöksstekt aubergine .

Smaklig Måltid och LYCKA TILL !