torsdag 8 oktober 2020

MIN, GODASTE KOLJA . 4 PORT .

                                
                                         HEJSAN !

KOLJA - ÄTER VI INTE FÖR OFTA ,  MEN 
NÄR JAG LAGAR DEN ,  ÄR DET SÅ HIMLA GOTT .
DET FÅR BLI LITE OFTARE .


HÄR ÄR RECEPTET :
400- 500 g  KOLJAFILE'
Fryst  eller  färsk
1 tsk salt
1 msk pressad citron
1 msk senap
2 dl CREME FRAICHE
1 msk kapris 
1/2 dl  hackad  dill,  eller
2 tsk  torkad 
2 dl rivet dagsgammalt bröd
1 1/2 dl  riven  ost.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  UGNEN PÅ 200  GRADER .
LÄGG fisken i en ugnssäker  form .
STRÖ på salt och droppa över citronsaft .
BRED senap  på  fisken .
RÖR CREME FRAICHE  smidigt  och
blanda  i kapris  och  dill .
BRED  blandningen  över fisken  och grädda 
mitt i ugnen  ca 10  minuter  .
BLANDA rivet ljust bröd med ost  och strö över.
GRÄDDA ytterligare  ca 10 minuter.

SERVERA  med  kokta  potatis  och en
 blad-
sallad med några kuber fetaost i .     mmm... !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

MIN, KÅLPUDDING MED LINGONSYLT 4 - 5 PORT.




                                                 HEJSAN  !

KÅLPUDDING  ÄR  REDIG  OCH  GOD  MAT .
   - HIMLA  GOTT  ÄR DET !

HÄR ÄR RECEPTET :
Ca  700 g  vitkål
1 msk smör/margarin
1 dl vatten 
1  buljongtärning, kött eller grönsakstärning
1 msk kinesisk soja
400 g köttfärs
1 gul medelstor lök
1 tsk salt
2 krm peppar
1 dl klippt persilja
2 - 3 dl mjölk
smör till pensling

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
TAG bort vissna kålblad och skär bort rotstocken  .
SKÄR kålen i småbitar .
BRYN smöret i en gryta , lägg i kålen .
RÖR OM så att kålen blir lätt brynt, men absolut
inte bränd .
LÖS UPP buljongtärningen  i kokande vatten .
HÄLL blandningen och sojan i kålkastrullen .
RÖR OM  och låt puttra under lock .
RÖR SAMMAN  köttfärs,  hackad lök, salt, peppar 
och  persilja .
ARBETA IN  så mycket mjölk att smeten blir ganska lös.
LÄGG  KÅL i botten av en ugnssäker form  
(ca 1 1/2 liter) .
DÄREFTER  halva  köttfärssmeten , kål,  resten av 
färsen  och resten av kålen .
PENSLA  överst med lite smält smör .
GRÄDDA  i 200 graders ugn ,  på nedersta falsen 
så länge att färsen är  genomgräddad  och kålen fått
vacker färg .
HUR länge,  ca 30 -40 minuter .

SERVERA  med kokt potatis och lingonsylt .

mmm...!

SMAKLIG MÅLTID  OCH LYCKA TILL !