torsdag 26 januari 2017

MAKENS, VANILJPANNKAKA I UGN 4-6 PORT.



                 HEJSAN !

Här är makens  favorit  när det gäller pannkaka .

HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl vetemjöl ,
1/2  tsk  salt ,
½ - 1 msk VANILLA,
6 dl  mjölk ,
3 ägg ,.

HÄR ÄR RECEPTET :

MÄT upp vetemjöl, vaniljsocker och salt  i en bunke.
Rör om .
Häll i 2 - 3  dl av mjölken .
Vispa till en jämn smet .
Blanda sedan i resten av mjölken och äggen .
Vispa  tills   allt  är  väl  blandat.

HÄLL  i  en  långpanna (42x 29 cm).

UGN : 225- 280  grader,   25- 30 min.

ATT HA  TILL  :  Jordgubbssylt eller vad Ni gillar !

LYCKA  TILL !


FETAOSTBIFFAR MED BULJONGKOKTA ROTFRUKTER. 4 PORT.



    HEJSAN !

Smaka på detta ,  det gick hem hos alla ,  Jättegott !
Om Du inte vill ha alla rotfrukterna i bitar - gör mos  av dem.- Himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

400 g nötfärs ,
75 g fetaost ,
1 tsk oregano ,
salt och peppar ,

4 potatisar ,
2 palsternackor ,
2 morötter ,
1 bit kålrot ,
2 rödlökar ,
4- 8 vitlöksklyftor ,
1 msk olja ,
2 dl grönsaksbuljong ,
2 msk hackad färsk timjan ,
2 msk hackad färsk oregano ,
salt å peppar ,

GARNERING :
Körsbärstomater , persilja.

SÅ HÄR GÖR DU  :

BLANDA samman färs, smulad fetaost  och kryddor .
Forma till biffar .
Grilla biffarna några minuter på varje sida .
Skala och skär potatis, palsternackor, morötter och
kålrot i grova bitar.
Skär rödlöken i klyftor .
FRÄS  alltsammans i olja .
Lägg ner vitlöksklyftorna  och  häll  över buljong.
Låt stå och puttra ca 15 minuter.
SMAKSÄTT  med färskt kryddgrönt, salt å peppar.

GARNERA  med  tomat  och  persilja .

SMAKLIG MÅLTID ,    LYCKA TILL !

PANERADE KYCKLINGFILEER MED CITRONSÅS 4 PORT.



          HEJSAN !

Det här receptet låg bland  några tidigare använda recept i mitt liv .
V i provar !

HÄR ÄR RECEPTET :

3/4 dl vetemjöl,
finrivet skal av 1 citron,
2 finhackade vitlöksklyftor ,
½ tsk salt ,
1-2 krm svartpeppar/ pepparmix ,
6 KYCKLINGFILEER ,
½ dl olja ,
1 kruka basilika, varav några blad till garnering ,
3 dl vatten + 1 hönsbuljongtärning ,
citronskivor och cocktailtomater till garnering
kokt ris till servering.

SÅS : 3 msk smör, 2 ½ -3 msk vetemjöl , 3 dl buljong från kyckling,
          saft av ½ citron, 2 dl vispgrädde, salt och peppar/pepparmix.

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA vetemjöl med citronskal, vitlök och kryddor .
Vänd KYCKLINGFILEERNA i mjölet .
Hetta upp oljan och stek kycklingen gyllenbrun.
Lägg dem i en ugnssäker form .
STRÖ över hackad basilika, men spara några blad till garnering.
Häll på buljongen, täck formen med folie och stek i ugn i 200 grader i 25 min.
SMÄLT smöret till såsen och rör ner vetemjölet.
Späd med buljongen från kycklingen, citronsaft och grädde .
Låt såsen koka ihop några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
LÄGG upp kokt ris och kyckling och häll såsen över .

GARNERA  med basilika, citronskivor och cocktailtomater.

SMAKLIG  MÅLTID ,   LYCKA  TILL !