fredag 14 februari 2020

FATTIGA RIDDARE MED KARDEMUMMA 4 PERS.





                                           HEJSAN !

För mig ett barndomsminne, mmm...gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
8 skivor  torrt vitt formbröd
2 dl mjölk
1 tsk malen kardemumma
2 msk socker
2 - 3 ägg
smör eller margarin till stekning
TILL SERVERING ,  Sylt.

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG de torra brödskivorna  i  blöt  i  ljummen
mjölk  med  kardemumma  och  socker 10 min.
VISPA ihop äggen, låt  brödskivorna  rinna  av
och vänd dem i äggsmeten .
STEK dem  guldgula  på  båda  sidor  och
servera  varma  med  sylt .

LYCKA TILL !


HALLONBULLAR, 30 ST .




                             HEJSAN !

Gör någon glad , - DIG Själv kanske , -och bjud på ljuvliga
hjärtformade bullar , - idag på
Alla Hjärtans Dag !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl mjölk
1 msk malen kardemumma
50 g jäst
1 /2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
150 g smör/margarin
1 ägg
11 - 12 dl  vetemjöl
FYLLNING :
100 g smör
100 g hallon, frysta, tinade
1 dl rörsocker

PENSLING :
1 ägg
3 msk pärlsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
VÅRM  mjölken  tillsammans  med  kardemumma till 37 grader.
SMULA  ner jästen i en degbunke .
Tillsätt  mjölken  och rör om tills jästen lösts upp .
TILLSÄTT salt, socker, rumsvarmt smör, ägg och det mesta av mjölet.
Arbeta till en blank och smidig deg som släpper bunkens kanter .
Låt jäsa under bakduk , ca 45 minuter .
FYLLNING :  Mixa eller blanda rumsvarmt smör, hallon och rörsocker.
TA upp degen på mjölat bakbord .
Dela den mitt itu och kavla ut varje bit till en degplatta .
Bred på fyllningen.
SKÄR degen i 3 cm breda remsor .
Rulla in mot mitten från båda håll .
Tryck till en spets i nederkanten så de får en hjärtform .
Lägg över på en plåt med bakplåtspapper .
Låt jäsa 30 minuter .
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
PENSLA bullarna med ägg och strö över pärlsocker .
Grädda i ca 10 minuter .

LYCKA TILL !
Bullarna går utmärkt  att frysa .