fredag 11 november 2016
FARMORS ANSJOVISGÄDDA 6 PORT.
HEJSAN !
SVENSK HUSMANSKOST när den är som bäst .
Sallad, rivna morötter och kokt pressad potatis till
och lite lingonsylt .
HÄR ÄR RECEPTET :
700 - 800 g GÄDDFILE' ,
vetemjöl ,
ströbröd ,
1 stort ägg ,
smör eller margarin till stekning ,
12 små ANSJOVISFILEER ,
3 dl vispgrädde ,
1 knippa dill , finhackad
SÅ HÄR GÖR DU :
PUTSA FILE'ERNA och dela dem i 6 portionsbitar .
Slå upp mjöl och ströbröd på två flata tallrikar ,
vispa upp ägget i en djup tallrik .
Salta ströbrödet .
VÄND FISKBITARNA först i mjölet, därefter i
ägget och sist i ströbrödet .
Låt fisken vila en stund så fäster paneringen bättre.
Bryn fisken någon minut på var sida i en panna med matfett.
LÄGG ÖVER bitarna i en ugnsform .
Lägg ett par ANSJOVISFILE'ER på varje bit och
sätt in formen i 225 grader strax över mitten i ugnen , ca 5 min.
SLÅ PÅ grädden samt 1 msk av ANSJOVISSPADET,
strö dillen över och stek ytterligare ca 5 min. eller tills
fisken känns klar .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
KORNBRÖD , 2 ST BRÖD.
HEJSAN !
Det här är ett mustigt och gott bröd , så gott att Du inte behöver
något pålägg !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
1/2 liter ljummet vatten ,
1 msk socker ,
2 tsk salt ,
1 msk matolja ,
3 dl kornmjöl ,
5 dl rågsikt ,
2- 3 dl vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en degbunke och rör ut den
med lite av det ljumma vattnet .
Häll på resten av vattnet och övriga ingredienser .
Ta inte allt vetemjöl på en gång .
Tillsätt mer mjöl om det behövs .
LÅT JÄSA 30 MIN.
ARBETA degen i bunken och ta upp den på bakbordet.
Forma två limpor och låt dem jäsa ca 30 minuter .
Skåra ett mönster i limporna med en vass kniv .
GRÄDDA i 200 grader ca 35 minuter .
Pensla limporna med vatten när de är gräddade .
Låt dem svalna under bakduk .
Gott på julbordet, som komplement till vörtbröd .
LYCKA TILL !
MISOSOPPA MED NUDLAR 2 PERS.
HEJSAN !
Den här soppan var riktigt, riktigt god ...mmm så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 morötter ,
1 purjolök ,
2 selleristjälkar ,
6 champinjoner ,
5 dl grönsaksbuljong ,
60 g nudlar , 1 dl
5 msk MISO eller bönpasta ,
2 tsk pressad citron ,
SERVERING :
japansk soja ,
2 skivor grovt bröd ,
2 tsk smör ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA moroten ,
Skär morot purjo och selleri i tunna strimlor .
Skiva champinjonerna .
KOKA upp buljongen och lägg i nudlarna .
Låt dem koka nästan färdigt .
Lägg i grönsaker och svamp och koka 1 min.
VISPA ut bönpastan i lite av buljongen och
rör ner den i soppan .
Smaksätt med citron .
Droppa i lite japansk soja .
SERVERA, med bröd och smör .
LYCKA TILL !
MANDELKAKOR 16 ST .
HEJSAN !
Pröva att göra dessa, - enkla och lätta ,
mm...goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g mandelmassa ,
1 äggvita ,
16 hasselnötter ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RIV mandelmassan med rivjärn eller i matberedare .
Arbeta in äggvitan i degen .
RULLA degen till köttbulle- stora bollar och lägg
på smord plåt eller bakpappersklädd .
Tryck ner 1 nöt lätt i varje kaka .
GRÄDDA 10- 12 minuter i 200 graders varm ugn .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)