tisdag 16 januari 2018

KÖTTFÄRSGRATÄNG MED VINTERSALLAD, 4 PERS.




                              HEJSAN !

Denna  är mmm....himla  god !
Prova 

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  gul  lök ,
1  burk  krossade  tomater ,
300  g  nötfärs ,
1  köttbuljongtärning ,
1/2- 1 tsk  curry ,
1/2 - 1 tsk  paprikapulver ,
1 krm  svartpeppar ,
1/2 tsk  salt ,
1  msk  vetemjöl ,
ROTSAKSMOS :
500  g  potatis ,
200  g  selleri ,
100  g  palsternacka ,
2  dl  mjölk ,
1  morot ,
peppar ,
1  dl  riven  ost ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HACKA  löken  .
Koka  upp  tomatkrosset .
Lägg  i  löken  och  klicka   ner  färsen .
Tillsätt  buljongtärning  och  kryddor
eventuellt  salt .
Koka  ca  10  minuter .
Red  av  med  vetemjöl  och  koka
ytterligare  5  minuter .
SKÄR  potatis ,  selleri  och  palsternacka
i  mindre  bitar .
Koka  dem  mjuka  i  lättsaltat  vatten.
Mosa  rotsakerna .
Späd  med  mjölk .
Grov-riv  moroten  och  blanda  i .
Smaksätt  med  salt  och  peppar .
HÄLL  köttfärsröran  i  en  ugnssäker  form .
Bred  över  moset .
Strö  över  osten .
GRÄDDA  i  225  grader  ca  15  minuter.
SERVERA med 
VINTERSALLAD :
1  klyfta  isbergssallad
2  stjälkar  blekselleri ,
100  g  brysselkål ,
1  röd  paprika ,
citron,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
STRIMLA  salladen ,  skär  bleksellerin  i  tunna  skivor,
brysselkålen  och  paprikan  i  fina  strimlor .
BLANDA  i  en  skål .
Pressa  över  citron.

LYCKA  TILL !


POTATIS- & TOMATGRATÄNG, 4 PERS.



                      HEJSAN !

Den  här  är  käck ,  väldigt  god  dessutom,
Du  kan  bjuda  den  till  vad  Du  känner  för.
Kött,  korv,  fisk  eller  som  den  är .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6  stora  potatisar ,
4  stora  tomater ,
1-2  gula  lökar ,
1-2  vitlöksklyftor ,
2  msk  matolja ,
1/4  tsk  torkad  oregano,
salt och peppar ,
1/2  dl  olivolja ,
GARNERING :
3  msk  hackad  färsk  basilika

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  potatisen  och  skär  den  i 
ett  par  mm  tjocka  skivor .
Skär  tomaterna  i  1/2  cm  tjocka  skivor .
Skala  och  finhacka  löken .
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Smörj  en  gratängform  med  lite  matolja.
Lägg  den  hackade  löken  i  botten  på 
formen  och  varva  potatis,  tomatskivor 
och  finhackad  vitlök  ovanpå .
Krydda  med  oregano,  salt  och  peppar
och  ringla  över  olivoljan .
GRÄDDA  formen  i  ugnen  tills  potatisen
är  mjuk,  ca  45  minuter .
Strö  över  hackad  färsk  basilika  och 
servera  gratängen  till  vad  Du  vill
+  gärna  gröna  blad.

LYCKA  TILL !