måndag 3 oktober 2011

LILLA KAKAN TILL KAFFET. CA 30 ST.

Det här är en gammaldags
kaka,som jag gillar .
Den kommer från Åland.

1 paket fryst smördeg
15-20 kärnfria katrin-
plommon
PENSLING:
1 ägg /mjölk

Tina smördegen och
kavla ut varje platta
så att den räcker till
6 kakor.
Ta ut rundlar med ett
glas e d.
Lägg ett plommon på
varje rundel.
Fukta kanten lite,o'
vik till en halvmåne.
Tryck till kanterna.
Pensla med lätt upp-
vispat ägg/mjölk.
Och GRÄDDA:i 175 grader
ca 10 minuter.

Kakorna är extra goda ljumma.
LYCKA TILL!

BRYTBRÖD I LÅNGPANNA. 24 BITAR.

Nu känns det nästan som om
hösten är här.
Då kan vi passa på att baka.
Prova det här DU.

1 1/2 dl krossade linfrö
2 1/2 dl kokhett vatten
50 g jäst
100 g smör/margarin
4 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap
2 1/2 tsk kummin
1 liter RÅGSIKT+lite vetemjöl
till utbakning.
PENSLING:
Lättvispat ägg.

Så här gör DU:
Låt linfröna svälla i det
heta vattnet tills det blir
som en len gröt.
Smula sönder jästen i en
degbunke.

Smält fettet,slå på mjölken
och låt det bli ljummet.
Rör ut jästen i lite av degspadet,
tillsätt resten av spadet och
arbeta in Rågsikten i omgångar.
Strö över lite mjöl och ställ
degen att jäsa ca 30 minuter.

Slå upp degen på lätt mjölat
bakbord och knåda snabbt ihop
den med lite vetemjöl.

Kavla ut den på bakplåtspapper
ca 3 cm från kanten,lägg över
den i något förvärmd långpanna
(25X35 cm)
Nagga degen .
Sporra ut 24 rutor.
Pensla över lätt med ägg.
(om det inte går med ägg, ta'mjölk)
GRÄDDA: i 225 graders ugn i ca 18 min.

Himla go'a e' dom.
Njut dem aningens ljumma
med smör på.mmm...

LYCKA TILL MED BAKET!

LUNCH-FAT MED TORSKROM. 4 PORT.

Det här var längesen jag åt,
men förr om åren ofta, väldigt ofta.
Vi var några stycken som gillade detta.
Prova DU också.

1 salladshuvud
1 burk TORSKROM
3-4 hårdkokta ägg
3-4 tomater
ca 2 msk kapris
MARINAD:
1 1/2-2 msk pressad
citron
2 msk olja(gärna medelhavsolja)mmm...
1 msk vatten
lite salt o peppar

Så här gör DU:
Lägg den strimlade salladen
på ett fat.
Skiva TORSKROMEN och lägg
den på fatet.
Placera tomat och äggskivor
ovanpå Rommen och garnera
med lite kapris.

Blanda samman marinaden
och häll den över Romskivorna.
Serveras med kokt potatis och
ev lite extramarinad.

Kanske ett gott bröd till.
SMAKLIG MÅLTID!