tisdag 22 november 2022

SMYGSTARTA JULEN , MED PLUM - KAKA ,

 

                           

                          HEJSAN !



DENNA kaka bakar vi alltid till Jul, i god tid så den kan stå till sig 

en vecka i rumstemperatur .

Vad namnet plum kommer ifrån vet jag inte 

men vi har alltid kallat den Plum ?? - kaka .?

Farmor , mormor  har alltid sagt Plumkaka ?

DU kan spara den till Julen om DU vill 

men ha den i kylen då ! 

TA framkakan några  dagar  före Jul och

 ha den i rumstemperatur .

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g smör/margarin

250 g socker

4 ägg

250 g mjöl

1 tsk bakpulver

50 g mandel grovt hackad

100 g russin

*3 msk madeira  eller konjak 

*(kan uteslutas)

35 g pomeransskal

50 g sukat

50 g mörk choklad


SÅ HÄR GÖR DU :

LÅT russinen dra i konjak eller madeira 

över natten .

RÖR  socker och smör vitt och pösigt ,

rör ner äggen ett åt gången .

TA  ifrån lite mjöl och blanda och blanda 

det med frukterna .

RESTEN av mjölet blandas med bakpulver

och rörs ner i degen .

TILL sist rörs de mjölade frukterna ner i degen 

 och smeten klickas i en välsmord och bröad form.

SÄTT kakan i KALL UGN ,  när temperaturen 

når 160 grader  ska kakan stå inne i ytterligare

1 1/2 timme ,  mm..så god !

LYCKA TILL !

GOD JUL !


SMYGSTARTA JULEN ! DUBBLA SYLTKAKOR , 50 ST . MED STJÄRNA I MITTEN ,

 


                            HEJSAN !

Lika vackra som de är goda  är dessa syltkakor  som lagts ihop 

två och två  med len vaniljfyllning  emellan ,  


mm..!


HÄR ÄR RECEPTET :

MÖRDEG :

5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

200 g smör , rumstempererat 

1/2  ägg      

FYLLNING :

75 g smör ,  rumstempererat 

2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

3/4 dl hallonsylt


SÅ HÄR GÖR DU :

MÖRDEG :

1)  BLANDA  mjöl , socker och smör  till en smulig deg .

Tillsätt  ägg och arbeta  snabbt ihop till en deg .

Låt vila i kyl , insvept i plast  ca 30 minuter .

Sätt  ugnen på 175 grader .

2)   KAVLA ut degen .

Ta ut rundlar med  mått, gärna  med krusad  kant,  

diametern ska vara ca 5 cm .

Lägg  kakorna på plåtar med bakplåtspapper .

Ta med litet stjärnformat mått ut ett hål på hälften

av kakorna .

3)   GRÄDDA mitten av ugnen ca 9 minuter.

Låt kakorna  svalna .

4)   FYLLNING :  RÖR  samman  smör, florsocker 

och vaniljsocker till fyllningen .    

Lägg samman  kakorna med kräm mellan , de med

stjärnformat  hål  ska vara överst .

Klicka sylt i hålet .  mm..himla goda !


LYCKA TILL !

GOD - JUL !