torsdag 10 maj 2018
KRUSBÄRSPAJ ... 5 - 6 PERS.
HEJSAN !
Har Du krusbär i frysen ?
Tillhör Ni dem som älskar denna Paj ?
Jag har bjudit på den och alla älskar
den utom - jag !
SERVERA den gärna ljummen, med
glass eller grädde eller både och !
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
2 dl vetemjöl,
1 dl havregryn ,(fiber)
125 g smör / margarin ,
2 - 3 msk vatten .
FYLLNING :
1 / 2 - 1 liter krusbär ,
3 ägg ,
2 dl grädde ,
1 /2 dl riven mandelmassa ,
1 / 2 dl socker ,
SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA samman ingredienserna till pajdegen
i matberedare eller för hand .
Låt degen vila kallt 1 timme .
KAVLA ut degen och klä en form, ca 27 cm
i diameter .
FÖRGRÄDDA i 175 grader i 10 minuter .
Fördela krusbären i skalet .
VISPA samman ägg , grädde, mandelmassa
och socker och häll över bären .
GRÄDDA i 200 grader i 30 minuter .
LYCKA TILL !
SOTARBRÖD .... 4 - 6 PORT.
HEJSAN !
Direkt från grillen in i korvbröden -
härlig sommarmat .....mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
Korvbröd ,
6 -800 g rensad strömming ,
ca 1 1/ 2 dl grovt salt ,
1 - 2 knippen grovhackad dill ,
2 citroner ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RENSA strömmingen och dra bort ryggbenet .
Spar stjärten så inte strömmingen trasas sönder.
VARVA strömmingen med salt i en bunke och
ställ den kallt några timmar .
Spola sen av saltet väl och låt strömmingen
rinna av .
LÄGG fisken hopvikt i ett fiskhalster och
grilla den på båda sidor över fin glöd .
VARVA efterhand den färdiga strömmingen
med rikligt med dill i en skål .
LÅT gästerna själva fylla sotarbröden och
servera citronklyftor till .
HA SÅ TREVLIGT ,
LYCKA TILL !
SPARRIS MED PISTASCH - OCH CITRONDRESSING ...2 PERS.
HEJSAN !
Prova att smaka ! ....mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g sparris ,
2 tsk salt per liter vatten ,
rivet skal och saft av 1 / 2 citron ,
2 msk olja ,
lite salt och peppar ,
2 - 3 msk hackad pistaschmandel ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA sparrisen med potatisskalare,
börja under knoppen .
Bind ihop dem till knippen med knopparna
åt samma håll .
Koka upp rikligt med vatten .
Tillsätt salt .
Koka sparrisen tills den är mjuk ,
15 - 40 min. beroende på tjocklek
och hur nyskördad den är .
HÄLL av vattnet och spola sparrisen
i kallt vatten .
BLANDA citronskal och saft, olja ,
lite salt och peppar och hackade nötter.
Häll såsen över sparrisknopparna .
SERVERA som ENTRE'RÄTT
med rostat bröd .
LYCKA TILL !
TIPS !
TIPS !
HEJSAN !
Ta inte fram saxen , om Ditt ättelägg kommer in
med tuggummi i håret .
Prova först med matolja , och Du ska se att
tuggummit lossnar .
LYCKA TILL !
EWAS ANANAS KAKA .
HEJSAN !
Detta är den enklaste kaka - jag smakat,
så himla go' .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl ,
1 dl socker ,
1 tsk bakpulver ,
150 g smör /margarin ,
RÖRES ihop och trycks ut i en pajform.
BLANDA IHOP :
2 dl CREME Fraiche ,
1 liten burk ananas ,
2 tsk vaniljsocker ,
1 / 2 dl socker ,
1 ägg ,
GRÄDDAS i 200 grader i 30 minuter .
Receptet , har jag fått av Ewa, efter en helg
vi arbetat tillsammans .
LYCKA TILL !
LJUVLIG SOMMARTÅRTA ...
HEJSAN !
....MED CHOKLAD OCH MARÄNG 10 BITAR.
Ack , så god - nu smakar det sommar !
Den här bakar Du lätt och snabbt i
långpannan och nästan kan göra medan
gästerna väntar .
Men Du kan också ha en på lut i frysen.
Och bara lägga ihop med grädde och bär ,
när det är dags .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl kakao ,
2 dl mjölk ,
2 dl socker ,
125 g smör / margarin ,
3 äggulor ,
3 dl vetemjöl (BERTE QVARN)
1 msk vaniljsocker ,
2 tsk bakpulver ,
MARÄNG :
3 äggvitor ,
2 dl socker ,
FYLLNING :
3 dl vispgrädde ,
1 / 2 liter färska jordgubbar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG kakao, mjölk och 1 dl socker
i en kastrull och låt det koka upp och
sedan svalna .
RÖR matfett och 1 dl socker poröst .
Tillsätt en äggula i taget , rör emellan .
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Rör ner det omväxlande med choklad -
mjölken .
Bred ut smeten på bakplåtspapper i en
långpanna .
VISPA äggvitorna till hårt skum och
vänd ner sockret .
Bred marängen ovanpå chokladsmeten .
GRÄDDA i 175 grader i 15 - 20 minuter.
Låt kakan kallna .
DELA kakan på mitten .
Täck ena halvan med vispad grädde och
jordgubbar .
Lägg över den andra halvan .
Tårtfest vill vi gärna ha när solen skiner
och vännerna kommer på besök .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)