torsdag 10 maj 2018

KRUSBÄRSPAJ ... 5 - 6 PERS.




                  HEJSAN !
Har  Du  krusbär  i  frysen ?
Tillhör  Ni  dem  som  älskar  denna  Paj ?
Jag  har  bjudit  på  den  och  alla  älskar
den  utom - jag !
SERVERA  den  gärna  ljummen,  med
glass  eller  grädde  eller  både  och !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
PAJDEG :
2  dl  vetemjöl,
1  dl  havregryn ,(fiber)
125  g  smör / margarin ,
2 - 3  msk  vatten .
FYLLNING :
1 / 2  -  1  liter  krusbär ,
3  ägg ,
2  dl  grädde ,
1 /2  dl  riven  mandelmassa ,
1 / 2  dl  socker ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
ARBETA  samman  ingredienserna  till  pajdegen
i  matberedare  eller  för  hand .
Låt  degen  vila  kallt  1  timme .
KAVLA  ut  degen  och  klä  en  form, ca  27  cm
i  diameter .
FÖRGRÄDDA  i  175  grader  i  10  minuter .
Fördela  krusbären  i  skalet .
VISPA  samman  ägg ,  grädde,  mandelmassa
och  socker  och  häll  över  bären .

GRÄDDA  i  200  grader  i  30  minuter .

LYCKA  TILL !


SOTARBRÖD .... 4 - 6 PORT.



                    HEJSAN !

Direkt  från  grillen  in  i  korvbröden -
härlig  sommarmat .....mmm !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

Korvbröd ,
6 -800  g  rensad  strömming ,
ca  1 1/ 2  dl  grovt  salt ,
1 - 2  knippen  grovhackad  dill ,
2  citroner ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RENSA  strömmingen  och  dra  bort  ryggbenet .
Spar  stjärten  så  inte  strömmingen  trasas  sönder.
VARVA  strömmingen  med  salt  i  en  bunke  och
ställ  den  kallt  några  timmar .
Spola  sen  av  saltet  väl  och  låt  strömmingen
rinna  av .
LÄGG  fisken  hopvikt  i  ett  fiskhalster  och
grilla  den  på  båda  sidor  över  fin  glöd .
VARVA  efterhand  den  färdiga  strömmingen
med  rikligt  med  dill  i  en  skål .
LÅT  gästerna  själva  fylla  sotarbröden  och
servera  citronklyftor  till .

HA  SÅ  TREVLIGT ,
                                      LYCKA  TILL !

SPARRIS MED PISTASCH - OCH CITRONDRESSING ...2 PERS.



                      HEJSAN !

Prova  att  smaka ! ....mmm !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500  g  sparris ,
2  tsk  salt per  liter  vatten ,
rivet  skal  och  saft  av 1 / 2  citron ,
2  msk  olja  ,
lite  salt  och  peppar ,
2 - 3  msk  hackad  pistaschmandel ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  sparrisen  med  potatisskalare,
börja  under  knoppen .
Bind  ihop  dem  till  knippen  med  knopparna
åt  samma  håll .
Koka  upp  rikligt  med  vatten .
Tillsätt  salt .
Koka  sparrisen  tills  den  är  mjuk ,
15 - 40  min.  beroende  på   tjocklek
och  hur  nyskördad  den  är .
HÄLL  av vattnet  och  spola  sparrisen
i  kallt  vatten .
BLANDA  citronskal  och  saft,  olja ,
lite  salt  och  peppar  och  hackade  nötter.
Häll  såsen  över  sparrisknopparna .

SERVERA  som  ENTRE'RÄTT
med  rostat  bröd .

LYCKA  TILL !




TIPS !


   TIPS !


                HEJSAN !

Ta  inte  fram  saxen ,  om  Ditt  ättelägg  kommer  in
med  tuggummi  i  håret .
Prova  först  med  matolja ,  och  Du  ska  se  att
tuggummit  lossnar .

LYCKA  TILL !


EWAS ANANAS KAKA .



               HEJSAN !

Detta  är  den  enklaste  kaka  -  jag  smakat,
så  himla  go' .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  vetemjöl ,
1  dl  socker ,
1  tsk  bakpulver ,
150  g  smör /margarin ,
RÖRES  ihop  och  trycks  ut  i  en  pajform.

BLANDA  IHOP :
2  dl  CREME  Fraiche ,
1  liten  burk  ananas ,
2  tsk  vaniljsocker ,
1 / 2  dl  socker ,
1  ägg ,

GRÄDDAS  i  200  grader  i  30  minuter .

Receptet ,  har jag fått av  Ewa,  efter en helg
vi arbetat tillsammans .

LYCKA  TILL !

LJUVLIG SOMMARTÅRTA ...





                           HEJSAN !

....MED  CHOKLAD  OCH  MARÄNG   10  BITAR.

Ack ,  så  god  - nu  smakar  det  sommar !
Den  här  bakar  Du  lätt  och  snabbt  i
långpannan  och  nästan  kan  göra  medan
gästerna  väntar .
Men  Du  kan  också  ha  en  på  lut  i  frysen.
Och  bara  lägga  ihop  med  grädde  och  bär ,
när  det  är  dags .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  dl  kakao ,
2  dl  mjölk ,
2  dl  socker ,
125  g  smör / margarin ,
3  äggulor ,
3  dl  vetemjöl (BERTE QVARN)
1  msk  vaniljsocker ,
2  tsk  bakpulver ,
MARÄNG :
3 äggvitor ,
2  dl  socker ,
FYLLNING :
3  dl  vispgrädde ,
1 / 2  liter  färska  jordgubbar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÄGG  kakao,  mjölk  och  1  dl  socker
i  en  kastrull  och  låt  det  koka  upp  och
sedan  svalna .
RÖR  matfett  och  1  dl  socker  poröst .
Tillsätt  en  äggula  i  taget ,  rör  emellan .
Blanda  mjöl,  vaniljsocker  och  bakpulver.
Rör  ner  det  omväxlande  med  choklad -
mjölken .
Bred  ut  smeten  på  bakplåtspapper  i  en
långpanna .
VISPA  äggvitorna  till  hårt  skum  och
vänd  ner  sockret .
Bred  marängen  ovanpå  chokladsmeten .
GRÄDDA  i  175  grader  i  15 - 20  minuter.
Låt  kakan  kallna .
DELA  kakan  på  mitten .
Täck  ena  halvan  med  vispad  grädde  och
jordgubbar .
Lägg  över  den  andra  halvan .

Tårtfest  vill  vi  gärna  ha  när  solen  skiner
och  vännerna  kommer  på  besök .

LYCKA  TILL !