söndag 28 mars 2021

FALAFEL MED APELSINSALLAD , 4 PORT.





                                       HEJSAN !

Det här hade jag aldrig ätit,  men en gång för längesen 
fick jag smaka det hemma hos min dotter .
Så himla gott !
Då fick jag receptet från henne .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 burkar kikärter a' 400 g
100 g mandel
1 tsk mald ingefära
1 tsk spiskummin
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 msk ströbröd
1/2 dl rapsolja
TILLBEHÖR :
Mat-vete
sallad med apelsin
cocktailtomater, oliver, persilja
och granatäpplekärnor 
VITLÖKSSÅS :
2 dl Turkisk Yoghurt
2 vitlöksklyftor , pressade
2-3 cm riven ingefära
1 - 2 kläm på akacia honung,  flytande

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL av vätskan från kikärterna och mixa
dem  med mandeln i en matberedare .
Tillsätt ingefära , spiskummin, ägg, potatismjöl
och ströbröd och blanda om .
Forma smeten till bollar .
STEK  kikärtsbollarna  till fin färg i en stekpanna
med  rapsolja .
SERVERA falafeln med vitlökssås, kokt mat-vete
och en sallad med apelsin, cocktailtomater, oliver,
persilja och granatäpplekärnor .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



 

APELSINTOSCAKAKA, 12 BITAR. (påskkaka)





                                                 HEJSAN  !

Å,  DEN HÄR MÅSTE NI PROVA ATT GÖRA 
SÅ HIMLA GOD !
APELSIN, SOCKERKAKA OCH TOSCASMET
-TRE GODSAKER SOM TILLSAMMANS BLIR
EN PERFEKT KOMBINATION .
+ SMÅ PÅSKKYCKLINGAR I MARSIPAN 
RUNT  KAKAN PÅ FATET

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g  smör/margarin
1 dl standardmjölk
1/2 dl vispgrädde
1 apelsin, rivet skal
2 ägg
1 dl strösocker
1/2 dl rörsocker
3 dl vetemjöl- BERTE QVARN
2 tsk bakpulver
2 1/2 tsk vaniljsocker
100 g mandelmassa
TOCSASMET .
100 g smör
1 dl pressad apelsinsaft
1 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
2 msk vispgrädde
100 g mandelspån

GARNERING
SKIVAD apelsin,  uppepå kakan .
små påsk - kycklingar i marsipan 
runt kakan , på fatet .

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER 
SMÄLT smöret i en rymlig kastrull. 
Ta kastrullen från värmen och tillsätt 
mjölk, grädde och apelsinskal.
VISPA  ägg, strösocker och rörsocker
pösigt, helst med elvisp .
Vispa ner smör-blandningen i äggsmeten .
BLANDA mjöl, bakpulver och vaniljsocker
och sikta ner i smeten .
RIV mandelmassan fint och rör ner i smeten .
FÖRDELA smeten i en smord form med lös-
tagbar kant ca 24 cm i diameter .
KLÄM  gärna ett smort bakplåtspapper i botten
på formen .  GRÄDDA i nedre delen av ugnen ,
ca 30 minuter.  TA ut kakan .
HÖJ ugnsvärmen till 200 grader .

TOSCASMET :
SMÄLT smöret i en kastrull.
Tillsätt apelsinsaft och socker och rör om .
Vispa ner mjöl och grädde och värm smeten
under ständig omrörning tills den tjocknar.
Tillsätt mandelspån och rör om .
BRED Tosca-smeten , mycket försiktigt ,
över kakan .
GRÄDDA vidare i 10 - 13 minuter.

VID SERVERING :
Garnera med skivad apelsin 3 - 4 skivor 
uppepå kakan  och  små marsipan -kycklingar 
runt kakan på fatet .

LYCKA  TILL !