söndag 9 februari 2020

KIWI - SMOOTHIE, 1 PERSON.



                 HEJSAN !

Färgglada Drinkar  för  Kropp och Knopp !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 kiwifrukter
1 banan
1 - 2  dl vaniljyoghurt
några iskuber .

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA frukterna / bären med is
om de inte är frysta .
(Tillsätt yoghurt/ mjölk /vatten )
Häll upp i glas, dekorera och servera .

LYCKA TILL !


HALLON-SMOOTHIE, 1 PERSON.



                  HEJSAN !

Färgglada  drinkar
              för
kropp  och  knopp !

HALLON  SMOOTHIE

SÅ HÄR GÖR DU :
1 / 2  paket  frysta  Hallon,
(används färska tillsätt is)
1 banan
1 - 2 dl vaniljyoghurt  efter
önskad  konsistens

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA  frukterna /bären  med is
om de inte är frysta .
(Tillsätt yoghurt/ mjölk/ vatten ) .
HÄLL upp i glas  dekorera och
SERVERA !

LYCKA  TILL !



























 

GRÖNSAKS-DRINK, 1 PERSON.



               HEJSAN !

Ibland känner jag inte för att äta , då kan det bli denna drink !

HÄR ÄR RECEPTET :
2  tomater
1/4 rödlök
1 röd paprika
1/2 gul paprika
salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
Grovhacka och kör i mixer .
Smaka  eventuellt  av  med  1 msk olivolja
för  en  rundare  smak .
Koka en broccolikvist och sätt på glaskanten .
Ser festligt  ut ! - bara för mig !
LYCKA TILL !

RÅRIVEN ÄPPELPAJ , TILL FLERA .



                      HEJSAN !

mmm.... frestande råriven äppelpaj
med vispad grädde eller vaniljsås .

HÄR ÄR RECEPTET :
DEG :
200 g vetemjöl
175 g matfett
3 msk strösocker

FYLLNING :
100 g matfett
2 dl socker
2 ägg
1 msk majsstärkelse
3 äpplen.

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop degen och klä en form
med löstagbar botten 23 cm i diameter .
Pricka  botten med en gaffel ,  låt stå
i kylen 30 minuter .
FYLLNING :  RÖR matfett och socker
smidigt.  Tillsätt ägg och majsstärkelse .
Riv äpplena med skal och rör ner rivet
i smeten .  BRED ut i formen .
GRÄDDA i 225 grader , 15 minuter .
SÄNK  till  175 grader i 20 minuter .
Sikta florsocker över och
SERVERA med vispad grädde eller
vaniljsås .

Ni ångrar Er inte !
LYCKA TILL !

KORINT KAKOR, 35 ST.




                             HEJSAN !

Vill man inte lägga ner alltför lång tid
i köket  passar de här  SNABBAKADE
godsakerna perfekt .

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör /margarin
3/4 dl strösocker
3 dl havregryn
1/2 tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
3/4 dl korinter eller russin

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR fett och socker poröst .
Blanda övriga ingredienser och rör ner
dem i smeten .
FORMA kulor av degen, platta till dem
lätt med en gaffel och
GRÄDDA  ca 12 min,  mitt i ugnen .
Kakorna går bra att frysa .

LYCKA TILL !
mitt i ugnen

KRYDDIG VARDAGSSOPPA, 2 - 3 PERS.



                    HEJSAN !

Den här är  käck  att ta  till  emellanåt .

HÄR ÄR  RECEPTET .
1 vitlöksklyfta
1 purjolök
1 morot
1 stjälkselleri
1/2 chili
150 g köttfärs
1 msk rapsolja
1 tsk curry
rökt paprikapulver  (-mm underbart go smak)
salt, peppar
5 dl grönsaks- eller  tomat -juice
SERVERA MED :
CREME Fraiche och kryddgrönt

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och hacka vitlöken .
Skölj och skiva purjolöken.
Skala och tärna moroten .
Hacka sellerin .
Kärna ur och hacka chilin .
FRÄS färsen i en gryta med olja.
Tillsätt grönsaker, chili och fräs
ett par minuter .
TILLSÄTT curry, paprikapulver,
salt, peppar och juice .
Koka soppan i 10 - 15 minuter.
SMAKA av  och SERVERA  med
CREME Fraiche och kryddgrönt .

SMAKLIG  MÅLTID !

VINBÄRS - MUFFINS , 8 ST.




                              HEJSAN !

Har  Ni  vinbär  kvar  i  frysen ?

HÄR ÄR RECEPTET :
75 g smör/margarin
1 3/4 dl strösocker
2 ägg
2 1/2 - 3 dl vetemjöl
1 krm salt
1 3/4 dl gräddfil
2 dl färska eller frysta vinbär
eller   marmelad
UGN :  225 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
Ställ  8  muffinsformar  på  en  muffinsplåt.
RÖR  rumsvarmt  smör  och  socker  poröst
Tillsätt  ett  ägg  i  taget  och  vispa  kraftigt
mellan  varje .
BLANDA  mjöl, salt  och  bakpulver  och
rör  ner  i  smeten  omväxlande  med
gräddfilen .
Vänd  försiktigt  ner  vinbären  i  smeten  om
Du  använder  färska .
FÖRDELA  smeten  i  formarna  och  klicka
en  sked  marmelad  i  varje  form  om  Du
använder  det .
GRÄD DA mitt i ugnen ,  ca  15  minuter.
Låt  muffinsen  svalna  på  galler .

mmm...himla goda !

LYCKA TILL !

FRUKOSTBULLAR, 10 ST. MORGONSTUND... -JÄST.




                              HEJSAN !

... har guld i mun....med härligt nybakat .

Nu är det dags för Sportlovet !
Kanske kan  Ni  baka erat eget bröd tillsammans ?

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl havregryn
1 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 1/2 tsk rosmarin
1 dl finriven morot
250 g lätt kvarg
UTBAKNING  :  Pumpakärnor.

SÅ HÄR GÖR NI :
SÄTT  ugnen på 175 grader .
BLANDA  alla  torra  ingredienser .
Tillsätt  riven  morot  och  så  mycket  kvarg
att det  går  att  blanda  och  forma  en  lite
kladdig  deg .
GÖR 10  runda  bullar  och  lägg  på  en
bakpappersklädd  plåt .
Strö  över  pumpakärnor  och  tryck  till
lite  lätt   så  att  de  fastnar  på  bullarna .
GRÄDDA  i  ugnen  i  30  minuter  tills
bullarna  är  genombakade,  kontrollera
med  en  sticka .
TA  ut  och  låt  svalna  på  galler .

Gott med  salladsblad,  smör, ost, 1 ring paprika
emellan,  + 1  mugg  kakao
KAKAO :
1 tsk kakao + 2 tsk strösocker , rör ihop,
+ 1 skvätt mjölk och resten vatten ,  klart !

VARSÅGODA !