onsdag 10 april 2019

GODA HAVREKEX, 30 - 40 ST.



                       HEJSAN !

mmm... inte dumma alls, med smör och ost på
eller lite osötad marmelad.
 UGN: 10 - 12 min i  200 grader, i mitten på ugnen.

HÄR ÄR RECEPTET :
7 dl Havregryn
eller Råg- flingor
2 dl vatten
1 dl flytande smör /margarin
1/2 tsk  salt
1 dl BERTE QVARN - vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA Havregryn eller Råg-flingor och vatten
i en bunke och låt det stå och svälla i 30 min.
Rör ner det flytande smör/margarinet och saltet.
ARBETA in mjölet .
Kavla ut degen tunt, gärna med kruskavel.
SKÄR ut fyrkanter eller trekanter eller ta ut runda
kex med kakmått .
Lägg kexen på smord plåt eller bakplåtspapper.

LYCKA TILL !


GRAHAMSPANNKAKOR, 8 ST =4 PORT.



                       HEJSAN !

mmm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg
5 dl lättmjölk
1 1/2 dl grahamsmjöl
1 dl BERTE QVARN -vetemjöl
1 msk olja
1 krm salt
2 msk margarin/smör
till gräddning.

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA upp äggen och tillsätt lite av mjölken .
Rör i mjölet och resten av mjölken, oljan och saltet.
GRÄDDA pannkakorna gyllengula på medelhög värme.
Riv eventuellt ned 1/4 äpple per pannkaka i stekpannan
och häll över smeten .
SERVERA med bär .

LYCKA TILL !

YOGHURTLIMPOR , 2 ST .



                   HEJSAN !

mmm... ! med smör och bara smör.

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
1 liter Naturell yoghurt
3 msk olja
2-3 tsk salt
1 1/2 dl rågkross
13 dl grovt rågmjöl
8 - 9 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en bunke .
Värm yoghurten till finger-värme, 37 grader.
Rör ut jästen i lite av yoghurten .
Tillsätt resten av yoghurten, olja, salt, rågkross,
rågmjöl och nästan allt vetemjöl,(spara lite till utbakning.)
ARBETA degen tills den är blank och smidig och
släpper bunkens kanter. Låt jäsa ca 1 1/2 timme .
Arbeta samman degen på mjölat bakbord.
Baka ut 2 rullar och lägg dem i smorda bröd-formar
som rymmer 1 1/2 liter.
Jäs under bakduk 25 - 30 minuter.
GRÄDDA bröden i nedre delen av ugnen i
175 grader ca 50 minuter .

LYCKA TILL !



GYLLENE BRÖD- BULLAR, 24 ST.




                                HEJSAN !

När jag gick en kurs för många år sen i
GOD MAT,
så fick vi bl.annat baka dessa jättegoda bröd-bullar.
Saftiga och inte smuliga.

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl mjölk
5 dl fint rivna morötter
2 msk olja
2 tsk salt
3 dl havrekli
ca 10 dl BERTE QVARN -vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Värm mjölken till 37 grader.
Häll över mjölken och rör tills jästen lösts sig .
TILLSÄTT övriga ingredienser .
Arbeta ihop till en smidig deg .
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
SÄTT ugnen på 225 grader .
Knåda degen på mjölat bakbord .
Forma till 24 bullar .  Låt jäsa 20 - 30 min
på plåt.  GRÄDDA 10 - 15 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

LYCKA TILL !