måndag 17 maj 2021

FEDONS FINA GODA OSTKAKA, 4 PERS.




                                               HEJSAN  !

Å ,  DEN HÄR ÄR SÅ HIMLA  GOD !
DEN RIKTIGT SMÄLTER I MUNNEN ,  mmm   !
DU  MÅSTE GÖRA DEN !

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g  hasselnötter  eller  sötmandel
100 g  solrosfrön 
2  msk  fruktsocker
1  tsk  malen  kanel
4  msk  rumsvarmt  smör/margarin

FYLLNING :
600  g  mager  färskost t ex  PHILADELPHIAOST
3  dl  keso  
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl fruktsocker

TOPPING :
3  dl  gräddfil
1  msk  fruktsocker
1  tsk  vaniljsocker
5  stycken  physalis 
UGN  175  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
MAL i kvarn  eller  mixa  nötter/mandel  och  solrosfrön  till en slät massa.
Tillsätt  socker,  kanel  och  smör.  TRYCK  ut  degen i en  form   med
löstagbar  kant ,  ca  24  cm i  diameter .
Baka  i  nedre  delen  av  ugnen  5 minuter .
KÖR  färskost  och  keso några  varv  i matberedare .
Häll  i  ett  ägg  i  taget  medan  beredaren  är  igång .
Tillsätt  vanilj- och  fruktsocker .
Häll  fyllningen  över  bottnen .
Grädda i  nedre  delen  av  ugnen  45  minuter .
BLANDA  gräddfil ,  frukt - och  vaniljsocker .
Bred  ut  krämen  över  kakan .
Grädda  i  nedre  delen av  ugnen  10  minuter .
Låt  svalna  på  galler .
FÖRVARA  kakan  kallt  minst  4  timmar
så  att  den  hinner  stelna  ordentligt .
DEKORERA  med  physalis  inför  serveringen 

LYCKA  TILL !

RÄKSALLAD MED AVOKADO , 2 PERS.




                                            HEJSAN  !


VISST kan  det  väl  tyckas  att  det  är  fel  tid 
att  äta  denna  supergoda  sallad  nu ?
i  denna  närapå  vinterkyla , som  nu  råder .
Men  jag  provar  ändå !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl  blandad  sallad 
1  avokado
200 g  skalade  räkor  (500 g med skal)
100 g  squash
DRESSING :
saft  av  1/2  citron
2  msk  kallpressad  olivolja
1  msk  vitvinsvinäger
salt , peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och  låt  salladen  torka .
Dela  avokadon  och  kärna  ur  den .
Gröp  ur  fruktköttet  och  skär  det  i  tärningar .
Blanda  sallad,  avokadotärningar  och  räkor .
Skölj  och  riv  squashen  grovt  på  rivjärn 
och  blanda  ner  den  i  salladen .
BLANDA  pressad  citronsaft,  olivolja  och
vitvinsvinäger  till  dressingen .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
VÄND  ner  dressingen  i  salladen .

VARSÅGODA !